En höjdarbok om "di sma unda jårdi"

Foto:

Gotland2012-06-14 04:00

Äntligen en bok om "Di sma unda jårdi"! Den här handlar dock om sådana "sma", som genom sin verksamhet nere i jordlagren gör liv möjligt på vår jord, till exempel maskar, svampar, bakterier och andra organismer. Den heter "Jord - funderingar kring grunden för vår tillvaro" och är författad av Håkan Wallander, mycket berest professor i markbiologi och dessutom, vill jag påstå, även naturfilosof, vilket här och där ger läsaren oväntade perspektiv.

Jag ska börja med slutet och nämna att här finns sedvanliga litteraturtips, tack till medhjälpare, fotograflista samt inte minst en tre sidors ordlista som jag vill rekommendera att först av allt studera. Då behöver man inte avbryta läsandet av den mycket lättflytande och spirituella texten för att slå upp ord som t.ex. mykorrhiza, biofilm, aggregat, permakultur mm.

Efter ett kort förord följer bokens åtta huvudkapitel, av vilka "Den livsviktiga jorden" inleder. Det handlar bland annat om vad ett hållbart jordbruk är, jordens olika komponenter, ökenspridning, saltpåverkan, jorderosion samt ekologisk odling.

I kapitlet "Hur bildas jord?" får vi följa bildningen av jord och hur en lång jordartsbildning leder fram till de nutida jordmånerna och hur mikroorganismer och gröna växter medverkar vid detta.

Finns det samband mellan "Blomsterprakt och näringsbrist"? Jo då, det finns det och författaren gör bland annat jämförelser mellan blomrika marker i Sarek och det öländska alvaret (vilket i tillämpliga delar även gäller de gotländska hällmarkerna). Det visar sig också att människan inte är enbart till skada för blomsterrika marker, vilket ju också de gotländska ängena med sin traditionella hävd är ett bevis för.

"Livet i jorden" och "Näringens cirkulation" heter de påföljande kapitlen och här kan man läsa att de yppiga tropiska regnskogarna egentligen är näringsfattiga på grund av att nedbrytning och näringsupptagning så snabba att någon jord knappt hinner bildas i markskiktet. Kapitlet "Biologisk krigföring" visar oss möjligheterna med att i stället för gifter använda jordens egna organismer för bekämpning av skadeorganismer.

Kapitlet "En fråga om smak" är en verklig pärla. Här diskuterar författaren hur jordens egenskaper bestämmer vinernas respektive smaker. Här visar sig författaren vara en vinkännare av rang och skildrar också en vinprovning för sina vänner med en livfull skildring av egenskaperna hos "höjdaren" bland provningsvinerna: "Vinet liksom exploderade i munnen och smaksensationerna avlöste varandra som ett fyrverkeri på en OS-invigning". I samma kapitel ger han även sin syn på "Hur man får smak på sina tomater".

Det hela avrundas med ett kapitel om "Jorden och klimatet" och ställer till sist frågan "Finns lösningen i regnskogen?"

Boken är full av intressanta fakta och något av det mest lättlästa jag läst i denna genre. Dessutom är den illustrerad med högklassiga foton, som ytterligare höjer dess värde. En "höjdare"!

Titel: Jord - funderingar kring grunden för vår tillvaro

Av: Håkan Wallander

Förlag: Atlantis, 200 s.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om