En inblick i böckernas och bildernas fascinerande värld Utställning i Östergarns skola

En djupt rotad kärlek till boken och bilden.
Det genomsyrar den utställning i Östergarns skola, "Att älska - Boken och bilden" som makarna Svante och Inga-Lisa Hedin står bakom och som öppnas i dag av biskop Biörn Fjärstedt.

Gotland2003-07-05 04:00
I skolsalar och korridorer finns en mängd böcker och bilder från de Hedinska samlingarna inom ett flertal teman och ämnen: Läroboken och planschen, Från idé till färdig bok, Gotländska författare/bildkonstnärer, Den ilustrerade boken, Den bundna boken, Boken som konsthantverk, Kartan och kartboken.
Från skilda tider och i olika tekniker. Och så förstås en del i anslutning till socknens berömda Häggsläkt.
Utställda böcker som i de allra flesta fall är tillåtna att ta i och studera närmare om man så vill.
­ Man får bläddra i allting. Vi blir jätteglada om någon säger "ooohh, den känner jag igen".
En utställning som under den månad den är öppen också kommer att tryfferas med föreläsningar inom aktuella ämnesområden.
­ Egentligen finns det inga begränsningar i materialet, konstaterar Svante Hedin. Vi vill som grundtanke lyfta fram känslan för boken och den illustrerade boken i alla dess former och förmedla den känslan till andra.
En känsla som verkligen omfamnar den besökare som ger sig tid att gå runt och ta del av det rikliga bokutbudet. För det är en utställning som kräver sin tid att smälta och helst flera besök.

En sal är ägnad åt skolans värld. Här finns även en del blandade föremål som skolbänkar, växtpress och klassiska skolplanscher. Och sandbänkar. Det vill säga sådana lådor med sand som eleverna i 1800-talets skola till en början fick öva sig att skriva i. Som följdes av griffeltavla, blyerts och till sist, bläckpenna.
­ Kyrkan var huvudman för skolan till 1842 så då skulle man kunna sina böner, påpekar Inga-Lisa Hedin.
Katekesen och psalmboken stod i centrum för undervisningen.
Allt som lärdes ut var inte helt korrekt. Eller som det heter i en lärobok från 1841: "Indianer kallas innevånarna uti Indien". Något som Christoffer Columbus säkert hade hållit med om.
Läraren är en viktig person i utställningen. Genom denne bands skola, kyrka och musik samman i och med att denne oftast kombinerade lärartjänsten med att även vara kantor och klockare.
13 juli arrangeras en psalmkväll byggd på Fredrik Wilhelm Klints musik. Denne verkade under mitten av 1800-talet just som folkskollärare, klockare och organist i Östergarn där släkten Hägg sett till att socknen innehade dåtidens bästa orgel på ön.
Kartor och kartböcker får en egen korridor.
Svante Hedin:
­ De har haft en så oerhörd betydelse i samhället.
­ Det är för övrigt Försvaret som stått för de flesta kartorna genom åren, konstaterar Svante som är något av ett levande lexikon inom sina favoritområden.
Vad tycker då Svante Hedin själv är det bästa på utställningen.
­ Fotografins historia är väldigt intressant. Jag började själv fotografera som tonåring och håller ännu på. Så det är ett huvudämne för mig. Men även bokhistorien. Och...
Svante och Inga-Lisa Hedin, Stenstugu, Anga, bjuder på ett urval som definitivt kommer att medföra igenkännandets glädje likaväl som nyupptäckter inom böckernas och bildernas fascinerande värld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om