"En katastrof med fokus på pluggprogram"
Gymnasiereformen 2011 upprör Alf Nilsson, stabschef vid gymnasie- och vuxenförvaltningen.- Det är en katastrof med fokus på pluggprogram. Bild och musik tas bort som kärnämnen och all estetisk verksamhet blir yrkesförberedande.
- Gymnasiereformen ger inget utrymme för estetisk verksamhet. Då tas alla estetiska ämnen bort som kärnämnen. Det är en katastrof som innebär att eleverna på nv, sam, ek och hum inte får självklar möjlighet att uttrycka sig estetiskt, säger stabschef Alf Nilsson.
På Gotland tecknar han ett värstingscenario för gymnasieskolans musikundervisning. Tre av fem lärare drabbas när musikprofilerna på naturvetenskapsprogrammet vid Christopher Polhemgymnasiet och på samhällsprogrammet vid Elfrida Andréegymnasiet läggs ner.
- Med undantag för sökande till nv och sam med musikprofil har vi färre sökande till estetiska program. Estetiska ämnen konkurrerar ut estetisk verksamhet och eleverna lägger strategiskt fokus på pluggämnen, säger Alf Nilsson.
Trender
För gymnasieintaget inför skolstarten hösten 2010 på Gotland ser Alf Nilsson några tydliga trender.
- Vi har få sökande till öns friskolor och det är oroväckande. Av cirka 100 sökande är 25 obehöriga. Flest sökande, ett 20-tal, lockas av hantverksprogrammet frisör.
Naturvetenskapsprogrammet med 84 sökande utökas från 60 till 90 platser. Samtidigt har samhällsprogrammet något färre sökande än i fjol och antalet platser dras ner.
- Yrkesprogrammen är fortsatt populära. Men färre söker exempelvis energiprogrammet och vvs dras ner till åtta platser. Samtidigt försvinner lärlingsutbildningarna i charkuteri, hotell och storkök
Nya program
För elever som börjar i gymnasieskolan hösten 2011 finns möjligheten kvar till estetisk verksamhet som individuellt val.
- Men de individuella valen som varit på 300 poäng minskas till 200 poäng, summerar stabschefen.
Ekonomiprogrammet är en av nyheterna från läsåret 2010/2011. Dagens utbildning i ekonomi är en inriktning inom samhällsvetenskapsprogrammet. Detsamma gäller inriktningarna kultur och språk som bildar bas i det nya humanistiska programmet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!