- Nu är det inget problem, nu är det sommar. Men det kommer att bli mörkt och vinter och när det blir snövallar finns det ingen plats kvar att stå på.
Det säger Per Wessman som är pappa till 9-årige Rasmus och en av de föräldrar som har protesterat mot att skolbussen till och från Dalhem skola inte längre kör in och hämtar de sju barnen på Vidungevägen i Dalhem. Nu ska de gå en kilometer till hållplatsen vid den större vägen.
"Risk för livet"
I våras fattade barn- och utbildningsförvaltningen 1 200 skolskjutsbeslut. 109 har överklagats. Många som klagade har fått rätt genom att man ändrat turen eller flyttat hållplatsen, men i femton fall har föräldrarna inte fått något gehör för sina klagomål och dessa ärenden går nu vidare till förvaltningsrätten.
De fem familjerna på Vidungevägen i Dalhem är ett av dessa fall. Barn- och utbildningsförvaltningen avvisade deras överklagade därför att den nya hållplatsen med god marginal ligger inom avståndsgränserna.
Hänsyn
Men Vidungefamiljerna tycker att regionen ska ta hänsyn till hur skolvägen ser ut: Här handlar det om en 3,3 meter smal väg där hastighetsgränsen är 70. Trafiken är gles, men de fordon som kommer är stora: Här kör slaktbilar flera gånger om dagen, men också mjölkbilar, snöplogar, lastbilar med dubbla släp och en hel del traktorer.
Börjar trean
Rasmus, som börjar trean i dag, hoppas att föräldrarnas överklagande ska leda till att beslutet ändras, men hans mamma Pernilla Wessman tror att skolbussen har gjort sin sista tur genom den här kvian.
Hon räknar med att hon och Per hädanefter måste skjutsa Rasmus till bussen eller skolan.
För någon promenad kommer det inte att bli tal om:
- Ska barnen gå där går de med risk för sitt eget liv, säger Per Wessman.
Alla är inte missnöjda med de nya linjerna för skolbussarna. Många får en kortare skolväg. I Väte och Eskelhem, där barnen tidigare har åkt långa sträckor, tar man in fler bussar.
Men totalt sett innebär den nya skjutsorganisationen att antalet skolbussar på Gotland minskar från 35 till 20 stycken.
Genom att bli mer strikt med de kilometergränser som gäller för skolskjutsar, ha färre turer under dagen och färre stopp på turerna räknar barn- och utbildningsförvaltningen med att busskostnaderna ska minska rejält.
Förra året kostade skjutsarna 35 miljoner kronor och budgeten överskreds med flera miljoner. Nu hoppas man att 28 miljoner kronor ska räcka.
Och när barnen väl har klivit på sin skolbuss ska färden bli säkrare. Från och med nu har alla skolbussar både bälten och alkolås.
- Sådana säkerhetskrav kunde vi inte ställa så länge det gamla avtalet gällde, säger Barbro Engström på barn- och utbildningsförvaltningen.
Rasmus pappa håller med om att regionen behöver spara pengar - men inte till vilket pris som helst:
- Besparingarna kan inte ske på bekostnad av barnens säkerhet, säger Per Wessman.