En knapp miljon kan sparas från den första april
Primärvårdens egna sjuksköterskor som jobbar på kvällar och nätter kommer att försvinna från den första april. Hädanefter kommer de nattliga sjuksköterskeinsatserna att köpas in från äldreomsorgen.
Som ett arv efter de skrotade vårdnämnderna i Visby och på norra och södra Gotland har primärvården kvar tre olika system för hur man tar hand om sjuka som behöver vård i hemmet på kvällar och nätter.
I ett område (på norr) har primärvården haft en distriktssköterska hela nätterna. I ett annat område (i Visby) har man haft en distriktssköterska som jobbat kväll och tidig natt.
Nu rensar man upp skillnaderna och lägger upp kvälls- och nattsjukvården på ett helt nytt sätt:
Från den första april kommer äldreomsorgens natt-sjuksköterskor också att ta hand om primärvårdens patienter mellan klockan halv tio på kvällen och halv åtta på morgonen.
Det finns inte tillräckligt många fall som kan motivera dubbel bemanning. I statistiken ser vi att på norra och södra Gotland är det 0,3 patienter per natt som behöver hjälp av sjuksköterska och i Visby är det en eller två per natt, berättar Andrea Widén som är samordnare för primärvården på Gotland.
Äldreomsorgens sjuksköterskor tar i dag hand om de som behöver hjälp på äldreboenden i de olika distrikten. Eftersom de ändå rör sig från det ena äldreboendet till det andra, så kommer de inte att ha några problem med att lägga in hemsjukvården i sina turer, tror Andrea Widén.
Hon tror inte heller att trycket på akuten kommer att öka när fler ska dela på samma sjuksköterska:
För de som bor på norr kan det kanske bli så att det någon gång kan bli något fall som hänvisas till akuten i stället för att de får vård hemma. Men på det hela taget kommer det nog att bli färre som måste åka till akuten när det blir sjuksköterskor på natten över hela Gotland, säger Andrea Widén.
<span class=MR>En undersköterska i tjänst</span>
Så långt de nattliga förändringarna. Men även på kvällarna kommer det att bli en del omdaningar:
Från den 1 april kommer det att finnas en undersköterska i tjänst mellan klockan 16 och 22 i Visby, Hemse och Slite. Alltså finns det ingen sjuksköterska i tjänst inom primärvården på Gotland på kvällstid.
Tanken är nu att vi i möjligaste mån ska göra sjuksköterskeinsatserna på dagtid, säger Andrea Widén.
Hon tror att det kommer att fungera bra, eftersom det i regel är planerade insatser som görs av sjuksköterskor på kvällar och nätter. Vid akuta sjukdomsfall kan som tidigare vända sig till sjukvårdsupplysningen.
Förhandlingarna om ersättningen för sjuksköterskeinsatserna är ännu inte klara mellan äldreomsorgen och primärvården. Men så snart det finns en överenskommelse på den punkten kan sjukvårdsdirektören Jan-Olov Henriksson på egen hand fatta beslut om omorganisationen.
Enligt den utredning som gjorts i frågan kommer omorganisationen att innebära en besparing för primärvården på cirka 950 000 kronor. Men det är inte därför man vill genomföra förändringen, menar Andrea Widén:
Bemanningen på natten ska vara likadan över hela Gotland!
Ska spara. Det finns inte tillräckligt många fall som kan motivera dubbel bemanning. Det säger Andrea Widén som är samordnare för primärvården på GotlandFoto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!