"En liten riksantikvarie i varenda buske på ön"

Kultur- och fritidsförvaltningen skall flytta till Lövsta.
Det beslutade kommunfullmäktige och avslog en motion med kravet på uppphävande av den lokaliseringen.
- Det sitter en liten riksantikvarie i varenda buske även på Gotland, menade Jan Lundgren om kritiken mot flyttförslaget.
Samtidigt avslogs en annan motion med krav på att helt avveckla kultur- och fritidsnämnden.

Gotland2005-04-26 06:00
Dessutom beslutades i ett tredje ärende om tilläggsanslag om åtta mkr för att bygga om Lövsta inför flytten.
Det var en moderatmotion signerad Lena Celion med flera som krävde att fullmäktige skulle upphäva beslutet att lokalisera kultur- och fritidsförvaltningen till Lövsta.
- Befängt att flytta ut den förvaltning som har ett väldigt tydligt kundfokus, menade Inger Harlevi, (m).
Jan Lundgren tvivlade på att hon sade sig annars inte ha något emot att flytta ut verksamheter.
- Ska vi klara balansen mot Visby måste vi vidta åtgärder som stärker landsbygden, menade han.
Inger Harlevi undrade vem det gagnar att flytta ut verksamheten till Lövsta utanför Romas lilla centrum. En flytt för flyttens skull, menade hon.
- Ett enkelt skäl är att där finns kommunala lokaler som står tomma. Roma är dessutom mer lättillgängligt för hela Gotland än Visby, argumenterade Lundgren.

En liten riksantikvarie
Lilian Edwards, (m), riktade kritik mot Lundgren för bristande demokrati i frågan.
- Nämnd och förvaltning blev totalt överkörda. Jan Lundgren sa att han inte frågat eftersom han ändå visste vad svaret skulle bli. Det är demokrati det.
Jan Lundgren höll med om att svaret varit tämligen givet.
- Man kan förutse reaktionerna på en föreslagen utflyttning. Det här är ett politiskt viljebeslut. Det sitter en liten riksantikvarie i varenda buske även på Gotland. Så det var bra att vi inte tog en tidsödande remissrunda.
Oppositonsrådet Eva Nypelius, (c), tyckte att Lövstasatsningen var bra. Med de utflyttade blir det ca 150 i arbete på Lövsta.
- Det blir ett litet kraftcentrum på landsbygden.
Votering begärdes och verkställdes. 55 röstade för att avslå motionen, 16 för bifall.
Avslag blev det ockå för motionen från Bror Lindahl, (fp), med flera om en utredning av frågan om avveckling av kultur- och fritidsnämnden.
Gunnar Tinge, (fp), och tidigare fritidschef, talade för motionen. Han menade att kultur- och fritidsnämnden som en oreglerad verksamhet hur som helst är borta inom tio år oavsett fullmäktiges beslut för dagen. Han påstod att driftbudgeten rasat från 200 mkr under de goda åren på 70-talet till dagens 100.
- Kräftgången fortsätter i högt tempo.
Inger Harlevi menade att kultur är en profilfråga på Gotland.
- Det vore fatalt om Gotlands kommun inte skulle ha en facknämnd för det området.
Torsten Gislestam, (c), och tidigare ordförande i nämnden, menade att Tinge ägnat sig åt en mycket märklig historieskrivning.
- Någon budget på 200 mkr har vi inte sett till, den har hela tiden legat på ca 120 mkr. Kultur och fritid sätter guldkant på tillvaron, det skulle vara olyckligt att splittra upp och slå sönder en fungerande verksamhet.
Motionen avslogs.

Barockt yrkande
Det tredje ärendet med anknytning till Lövstaflytten handlade om ett begärt tilläggsanslag om drygt åtta mkr för ombyggnad av elevhemmet till förvaltningslokaler.
Lena Celion, (m), var emot och yrkade avslag. Vilket fick Jan Lundgren att tända till.
- Märkligt att yrka avslag till pengar att bygga om lokalerna när fullmäktige avslagit motionen om att stoppa flytten. Det är respektlöst mot fullmäktige. Det är barockt att ställa ett sådant yrkande som Lena Celion gjort här. Dra tillbaka ditt förslag, uppmanade han.
Lena Celion föreslog då att de som var emot till följd av tidigare ställningstagande skulle avstå från att delta i beslutet. Och så blev resultatet.
Tilläggsanslaget beviljades enligt kommunstyrelsens förslag, men m- och fp-grupperna deltog inte i beslutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om