En matglad trio siktar på final i Matkristallen

Den här veckan får Operakällaren i Stockholm klara sig utan Carolina Hellenberg, Villa Källhagen på Djurgården utan Tobias Nyrot och en fyrstjärnig herrgård utanför London får hanka sig fram utan hjälp av Sofie Lönnqvist.
De tre har tillfälligt återvänt från sina praktikplatser till sin skola, Desideria, för att lägga sig i hårdträning. På torsdag tävlar de i Stockholm i tävlingen Matkristallen.

Gotland2003-02-04 04:00
Carolina, Tobias och Sofi går tredje året av utbildningen på Elfrida Andrée-gymnasiets hotell- och restaurangprogram. Det förefaller som om de har bestämt sig för att gå långt i tävlingen Matkristallen.
De är målmedvetna, samtrimmade och redan en god bit på väg. De är nämligen i semifinal.
Matkristallen är en tävling för avgångseleverna på gymnasiets restaurangprogram. Eleverna tävlar i lag om tre personer med en lärare som lagledare. Lagens uppgift är att tillaga en lunchrätt och en à la carte-rätt. Tävlingsbidragen skall bestå av minst 60 procent djupfrysta produkter.
­Vi fick en lista på varor som vi fick välja bland, berättar de tre.
Sen gällde det att komponera en lunchrätt, vars råvaror fick kosta högst 15 kronor. Den skall dessutom kunna lagas på bestämd minimitid och ha den rätta sammansättningen med tanke på näringsinnehåll.
För à la carte-rätten gäller att råvarorna får kosta högst 30 kronor.
Sofie, Tobias och Caroline jobbade ihop sig, blev eniga om ett förslag till rätter som de sedan lagade, fotograferade och lämnade in som sitt tävlingsbidrag.
Strax före jul fick de beskedet att de hade gått vidare.
85 lag skickade in tävlingsbidrag till Matkristallen 2003. Bidragen har bedömts av en jury och 21 lag har gått vidare till tre semifinaler.
"Gotland ­ ett annorlunda lag" ­ kallar sig Sofie Lönnqvist, Tobias Nyrot och Carolina Hellenberg med Tina Oldenburg som lagledare.
På torsdag eftermiddag skall de här eleverna göra sitt bästa för att försöka gå vidare i tävlingen. I denna semifinal deltar sju olika lag och det är två som går vidare.
Totalt går åtta lag vidare till finalen som hålls på Gastro Nord, Stockholmsmässan den 18 mars. Vinnarna får åka på en gastronomisk resa till Barcelona.
Det som möjligen kan föra det gotländska laget dit är följande rätter:
-Marinerade grytstrimlor med couscous och kanelsky.
Här är det såsen som är det svåra och det som tar tid, säger de tävlande.
- Som à la carte-rätt tillagar de tre citronmarinerad laxtournedos med svart pasta.
­Här har vi marinerat laxen i citron och lime. Den är extra saftig.
I à la carterätten har Visby-eleverna kommit upp till 90 procent djupfrysta ingredienser, något som säkerligen sponsorerna noterar med glädje.
En gång tidigare har ett lag från den kommunala gymnasie-skolan varit i semifinal i den är tävlingen. Där blev det stopp.
Kanske går det bättre den här gången?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om