En mild vinter blir en billig vinter

Den milda vintern innebär besparingar för både kommunen och privatpersoner. Anders Tingströms uppvärmning blev tusen kronor billigare i januari än för två år sedan.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-02-06 04:00

Men en mild vinter har också sina baksidor.

Någon riktig köldknäpp blev det aldrig i januari och det milda vädret märks när Anders Tingström i Visby summerar månadens elförbrukning. Det har gått åt 83 kilowatt-timmar om dagen för att värma upp hans stora villa på Öster i Visby. I januari 2006, när det var minusgrader varje dag, uppgick energiförbrukningen till 112 kilowatt-timmar om dagen.
- Det blir 900 kilowatt-timmar mindre på en månad. Omräknat i pengar blir det ungefär lika många kronor, så det är ju en rätt stor besparing, konstaterar Anders.
Både Gotlandshem och Geab delar Anders Tingströms erfarenheter: Den milda inledningen på 2008 innebär en tydlig minskning i energikonsumtionen.
Geabs fjärrvärmeverk, som levererar värme till cirka 10000 hushåll, har minskat bränsleförbrukningen med sju procent i januari och i Gotlandshems lägenheter har energikonsumtionen minskat med ungefär just så mycket.
Men vintern är långt ifrån över, påminner Göran Palmqvist på Gotlandshem. Fjolåret började också milt och januari var lika billig som i år, men kylan höll i sig och våren var fuktig. För att driva ut fukten tvingades Gotlandshem elda långt fram på året och den totala energikonsumtionen landade därför till slut 4,5 procent under den normala.

Billigare snöröjning
Det finns fler som kan räkna in vinster i det milda vädret: Kommunens snöröjning blir förstås billigare. Lite halkbekämpning har man fått ägna sig åt, men snöröjningen stod helt stilla under hela januari månad. Det är dock inte det samma som att den är gratis.
- Halva kostnaden för snöröjningen är fasta kostnader som vi får betala vare sig det snöar eller inte. Att sätta ut snökäppar kostar 1,8 miljoner kronor och beredskapsersättningen till våra 49 entreprenörer kostar 2,2 miljoner, förklarar Sivert Persson på kommunens tekniska förvaltning.
Men Sivert är tacksam för att året börjar så här. Varje enskild röjning kostar mer än 300000 kronor och med en snöröjningsbudget på ungefär sju miljoner kronor räcker pengarna inte ens till för att röja snö under en normal vinter.

Färre fallskador
Hur är det på lasarettet då? En vinter utan snö borde ju innebära färre fallolyckor och brutna handleder.
Akutmottagningens chef Margareta Ekström gör en djupdykning i statistiken över skador på armar, ben och höfter och finner att de i januari hade minskat med ungefär en femtedel, jämfört med den snöiga januarimånaden för två år sedan. Men den förändringen vill hon ändå inte koppla samman med väglaget.
- Det finns ingen statistisk signifikans i den skillnaden. Många ramlar inomhus, förklarar hon.
Det sparas ändå pengar på många håll i detta mildväder. Så mycket är klart. Men alla jublar ändå inte.
Göran Palmqvist på Gotlandshem ser hur algerna frodas på bostadshusens väggar och det kommer att innebära stora saneringskostnader:
- Vi har aldrig haft så hög algtillväxt på husen som vi har i år. I det milda vädret får algerna en bra grogrund och det kommer att kosta hundratusentals kronor att sanera det här. Att betala lite mer för värme under en rejäl köldknäpp på några dagar hade säkert blivit betydligt billigare, säger Göran Palmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om