Förra året ökade husbilsförsäljningen med 20 procent. Bara på Gotland finns det nästan tusen husbilsägare just nu.
Hasse Lundgren på Slite Camping har på nära håll kunnat följa husbilsboomen:
- För fem år sedan brukade jag ha en eller två husbilar på campingen. Resten var husvagnar. Nu är de snudd på lika många. Husbilarna har ökat något alldeles otroligt, konstaterar han.
Hasse Lundgren häpnar över att så många tar sig råd med riktigt dyra husbilar.
- En miljon kronor för en husbil är ju ett normalpris. Men de som har husbilar är i regel välbeställda äldre människor och nästan alla berättar att de har varit företagare, säger Hasse Lundgren.
Seglare
I Gutebacken finns en ny ställplats för husbilar. Här hittar vi Anders och Cecilia Hedensjö från Stockholm. Anders kör tävlingsbilar och tillsammans tillbringar de varje år mer än 40 nätter i sin husbil.
- Många husbilsägare är 40-talister som jag och många har tidigare seglat. Husbilen är bekvämare än en båt, men man är ändå mobil, säger Anders.
Kaffemaskin
Per Möllerfors på Bilcompaniet i Visby började sälja husbilar 2004. Sedan dess har försäljningskurvan, trots den ekonomiska krisen, pekat rakt upp.
Han tar oss med på en färd i en riktigt "värsting": En Niesmann Bischoff som, trots att den har något år på nacken, ändå kostar drygt två miljoner kronor. I den nio meter långa husbilen ryms både ett rejält sovrum, ett rymligt badrum, kök med kaffemaskin och marmorbänkar och ett vardagsrum med vita skinnsoffor - allt omramat av en körsbärspanel.
För två miljoner kronor kan man få ett riktigt fint fritidshus, men Per Möllerfors möter kunder som gör andra prioriteringar:
- Ett hus innebär så mycket jobb. Med en husbil blir man fri och kan komma ut och röra på sig. Vi som säljer husbilar har absolut blivit konkurrenter till fastighetsmäklarna, säger Per Möllerfors.
Varför spara?
Köparna brukar närma sig pensionsåldern och Per tycker att de gör rätt i att satsa på en bil som öppnar dörren mot äventyret:
- Varför ska man spara om man kan göra något kul med sitt liv?