"En och en är man inte speciellt stark"

Ett företag som under flera år använt sig av Matverkstan är Widegrens somtillverkar morotssylt.

Stolt. Dan Widegren är stolt över deras framtagna sylt och gillar den själv skarpt till kyckling.

Stolt. Dan Widegren är stolt över deras framtagna sylt och gillar den själv skarpt till kyckling.

Foto: Eva HC Nyström

Gotland2012-03-20 12:19

- Vi har alltid närt en dröm om att göra något mer, att kunna förädla våra morötter, säger Dan Widegren. För några år sedan blev det möjlighet, mycket tack Matverkstan.

Dan Widegren driver Widegrens gård tillsammans med sin bror Olof och sju anställda. De har specialiserat sig på ekologiska morötter.

- Vi har testat olika spår för att förädla våra morötter. Bland annat har vi tillverkat vegetariska morotsbiffar och morotssoppa. Det funkade bra men det svåra är att hitta rätt på marknaden och att få igång en försäljning. Det krävs att man har så mycket utrustning därför är Matverkstan fantastisk. Utan den hade det aldrig gått.


Behöver mer tid
Upprinnelsen till deras förädlade produkt, morotssylten, var att de i samband med en smaklustmässa genom hjälp av kocken Tomas Lundgren tog fram en morotsmarmelad. En marmelad som i dag har utvecklats till en morotssylt smaksatt med ingefära och chili. Det var för cirka fyra år sedan och succén lät inte vänta på sig.

- Vi blev utsedda till Årets närproducerade produkt 2009, säger Dan Widegren med ett skratt, det gick nästan för bra med en gång. Jag tycker att det hela bara är i sin linda, nu behövs mer tid för att utveckla nya produkter.

Den här dagen finns Dan på plats på Lövsta tillsammans med sin son Mattias.

- Vi hyr in oss här några dagar då och då för att bygga upp vårt lager. Det som är bra med Matverkstan är att det är ett enkelt sätt att komma ut på marknaden och få igång försäljningen. Eftersom det krävs certifieringar och god livsmedelshygien så går det inte att göra det här hemma i köket.


Många kollegor
Hushållningssällskapet har även möjliggjort utbildningar hos Livs Tek.

- Det är en ypperlig möjlighet när man startar upp något.

I dag finns det flera producenter av mat och dryck från Gotland. Dan Widegren nämner några, såsom Gute vingård, Gutö delikatesser, Gudings senap, Gutebollen och Gotar.

- Jag ser inte dem som konkurrenter utan mer som kollegor. En och en är man inte speciellt stark. Vi stärker varandra, jag tycker man överhuvudtaget inte ska tala om konkurrens. Det är bra att det finns fler på marknaden, det gör att det går att skapa så kallade Gotlandshyllor i mat- och gårdsbutiker både på Gotland och på fastlandet.

Nu hoppas Dan Widegren på ett nästa steg.

- Vi är en grupp som vill ha ett livsmedelscenter där man parallellt kan hjälpas åt med maskiner och personal, som ett sorts företagshotell. Det gäller bara att hitta en bra samarbetsform. Har man viljan att samarbeta kan man komma långt.

- Vi började samarbeta på marknadsföringssidan och nu vore det bra om vi tillsammans tog tag i produktionssidan!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om