Bland de föräldraföreningar som kämpat för att rädda skolorna var överenskommelsen ett glädjebesked: för dem är striden i någon mening vunnen och barnens skolor blir kvar.
På det politiska planet har pakten mellan C, KD och merparten av oppositionspartierna vållat en ny strid. Samarbetspartierna M och L har lämnats utanför överenskommelsen – båda partierna är positiva till förvaltningens förslag – och detta har slagit split i Allianssamarbetet.
Moderaten och BUN-ledamoten Håkan Onsjö gick redan på onsdagen till hård attack mot Centerpartiets totalvändning i frågan. Han kallar den "obegriplig" och "ovärdig".
– Det är ett jättekonstigt spel kring det här, man blir alldeles ställd, säger han.
Han tror bland annat att "landsbygdshjältar" inom Centerpartiet påverkat partiets inställning, liksom det utspel som riksdagsledamoten Lars Thomsson skrivit under.
– Stefan Nypelius har varit med på det här hela vägen och det har varit en mycket tät dialog. Han har i princip sagt att det här måste göras, och sedan kom det här utspelet som en blixt från en klar himmel och de har inte lyckats krångla sig ur det.
Vad innebär det här för allianssamarbetet på Gotland?
– Det är en oerhörd påfrestning, vi måste vara ärliga och säga det. Det fanns inte på världskartan att ett parti skulle ta ställning utan att prata med de andra partierna. Att man sedan gör en överenskommelse som vi får läsa om i tidningen är ett väldigt udda sätt att samarbeta. Vi har en väldigt annorlunda syn på hur ett samarbete ska gå till, säger Håkan Onsjö.
Även Liberalerna är kritiska till överenskommelsen – den är förhastad och löser inte den gotländska skolans problem, anser partiet. Ordföranden Simon Härenstam går inte lika långt som sin moderate kollega.
– Det är för tidigt att säga. Partierna behöver prata igenom hur frågan hanterades och hur man arbetar vidare framåt. I den bästa av världar hade man kommit fram till ett gemensamt alliansbeslut och därför tror jag att man behöver prata igenom det här, säger han.
Nämndordföranden Stefan Nypelius menar att en bred uppgörelse var ett måste, men medger att stämningen mellan Allianskollegorna inte är den bästa.
– Kanske inte just i den här frågan, men annars tycker jag att vi har ett ganska gott samarbete. Men går man ner till skolfrågan ville vi ha en bred lösning och det är bara dumt att gå fram med en Allianslösning, eftersom SD sagt att de inte skulle gå med på det. Då är det bättre med en uppgörelse som man kan gå framåt med. Men där gör vi uppenbarligen inte samma bedömning, säger han.
Är det här en oerhörd påfrestning för Allianssamarbetet?
– Det kan det väl vara, och upplever de det så får vi ta det på nästa möte. Deras agerande påfrestar oss också så det kan nog vara ömsesidigt, säger Stefan Nypelius.
Budgeten för hela skolöversynen var på förhand satt till 1,9 miljoner kronor, men hur mycket den faktiskt kostat har förvaltningen ännu inte sammanställt. En stor del av kostnaderna är de arbetstimmar som omfördelats till projektet internt på förvaltningen. Men Stefan Nypelius menar att det inte är pengar i sjön, trots att politikerna nu fattar en beslut som i stora delar går stick i stäv med merparten av slutsatserna i den begärda översynen.
– De kommer absolut göra nytta framåt, för det är väl tydliggjort vilka som är utmaningarna framåt, både vad gäller lokaler och rekrytering, säger han.