En plan för folkhälsan

Stillasittande arbeten och fritid är på väg att bli ett lika stort hot mot folkhälsan som rökningen.- Nu måste vi börja tänka om, säger Cora Juniwik, folkhälsoenheten.Det är hög tid att bryta trenden - och det kan vara enklare än du tror.

Fritidsledaren Göran Hedrén och folkhälsostrategen Cora Juniwik.

Fritidsledaren Göran Hedrén och folkhälsostrategen Cora Juniwik.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-05-10 04:00

Människan är smart.

Det mesta som kräver en fysisk insats har vi en teknisk lösning för.

- Vi åker bil, hiss och rulltrappa. Vi behöver inte ens öppna dörren själva eller resa oss för att byta kanal på tv:n. Det konstaterar Cora Juniwik, folkhälsostrateg och engagerad i Region Gotlands årliga Folkhälsodagar som startade i går. Den här veckan ordnas ett digert program med bland annat idrott, lek, föreläsningar, naturvandringar och prova-på-pass i konsten att minska stress.


Trettio minuter räcker
Och det behövs egentligen ganska lite för att halvera risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Trettio minuter promenad räcker, säger experterna.

- Man behöver inte ens bli svettig, bara lite andfådd. Det går också att dela upp halvtimmen på flera tillfällen över dagen, säger Cora Juniwik.


Stillasittande folk
Svensken blir visserligen allt bättre på att delta i organiserad motion - men slarvar i stället med vardagsmotionen.

Vi är på god väg att bli ett stillasittande folk. Om några år väntas bristen på fysisk aktivitet bli ett lika stort hot mot folkhälsan i Västvärlden som rökningen.

Datorer och tv-apparater tar allt mer plats i mångas liv, sociala möten ersätts av sociala medier.

Var sjunde svensk, eller 14 procent, har en stillasittande fritid. Det betyder att de är fysiskt aktiv mindre än två timmar per vecka under sin fritid.

Därmed löper de också en större risk att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet och typ-2 diabetes. Andelen inaktiva är störst bland socialt och ekonomiskt utsatta grupper, konstaterar Folkhälsoinstitutet.


Kosten spelar roll
De gotländska kvinnorna följer rikssiffrorna. Tretton procent har en stillasittande fritid. Bland männen är noteringen något bättre, åtta procent.

- Vad det beror på vet jag inte. Gotlänningar bor kanske mer i egna hem och är ute mycket i trädgården eller håller på med andra hobbies, funderar Cora Juniwik.

Inte bara motion och tobaksvanor spelar in för hälsan. Kosten har en stor del i hur vi mår och ser ut. Vi är ständigt omgivna av färdigmat, stora godispåsar och läskedrycker till extrapris.

- Vi äter energirik mat trots att vi inte längre har behov av det. Skippa läsken, drick i stället vatten smaksatt med frukt eller gurka. Ät bara godis och kakor någon dag i veckan, lär dig skilja på fest och vardag, tipsar Cora Juniwik.

14 procent av svenskarna är fysiskt aktiva mindre än två timmar per vecka på fritiden.

82 procent av dem vill röra sig mer.

38 procent säger sig behöva stöd för att komma i gång.

Flest stillasittare finns i Stockholm, Södermanland och Norrbotten.

Siffrorna grundas på en enkät med 16-84-åringar gjord 2007-2010.

Källa: Folkhälsoinstitutet (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om