"En process som kokar"
Storsudret får inte avfolkas mer! Det är viktigt att få en positiv befolkningsutveckling. Idag är det ungefär lika många permanent boende som deltidsboende på Storsudret. Det innebär att i vartannat hus är det folk som bor på deltid söder om Fidekorset, där Storsudret börjar.I de fem sydligaste socknarna bor idag 1 034 personer. På samma område bodde det år 1865 så många som 2 600 personer.
Enkäten hade gått ut från den markanvändningsgrupp som fungerar där och övergripande ämnen i enkäten var framtiden, utkomsten och byggandet på Storsudret - Fide, Öja, Hamra, Vamlingbo och Sundre.
Markanvändningsgruppen består av Jan Nilsson, Vamlingbo, Bertly Appelkvist, Hamra, Vanja Larsson, Sundre, Anders Thomasson, Hamra, och Per-Åke Ekelöf, Burgsvik.
Det finns också ett mål att framöver få ytterligare 250 hushåll på Storsudret. Och här skiljs inte på fast boende och sommarboende.
Många nya bygglov
I enkätsvaren märks bland annat att 132 av drygt 400 kommer att söka bygglov inom fem år!
- En process som kokar, kommenterade Jan Larsson.
De flesta anser också att det bör finnas restriktioner vid byggande, men det bör finnas chanser att förändra dem.
Även om enkäten skall analyseras närmare under de kommande månaderna kunde Jan Larsson konstatera att det visserligen inte finns några större överraskningar bland de 400 svaren men att det ändå var förvånansvärt att det inte är större skillnader bland svaren.
Det vill säga bland de som bor permanent och de som "delbor", eller de som bor i lägenhet och de som bor i eget hus.
Frågorna handlar om framtiden och vad folk på Storsudret skall leva av om 15-20 år, om byggande, om lantbruket och dess struktur, där man kan sammanfatta dagens utveckling i "mer mjölk och färre bönder".
Markanvändningsgruppen anser det viktigt med hållbara beslut i tidsperspektivet 10-15-25 år. Här gäller det att tillgodose alla intressen för att vara trovärdig.
Ingen färdig karta
Mötesdeltagarna sa inte emot när gruppen förklarade att det inte finns nån färdigmålad karta. Istället måste man kunna se förändringar efter hand.
När en mötesdeltagare påtalade att ingen i gruppen var sommarboende fick han svaret att gruppens medlemmar relaterar till sina socknar och att alla som vill får komma med idéer och förslag.
- Jag tror inte på att skilja på fastboende och sommarboende, sade Jan Larsson. Många har skrivit till oss eller tagit kontakt på annat sätt och vi tar vara på den kompetens som finns här.
Fler arbetstillfällen
Det behövs mer folk i byggsvängen på Storsudret! Flera på mötet kunde vittna om att det är kö för att få fatt i folk som kan bygga, de firmor som finns har fullt upp. En chans till fler arbetstillfällen.
Inom ramen för Storsudret idag och framtiden nämnde också en deltagare att skall man "turista" där så är det antingen genom camping eller att äga ett hus. Hyrmöjligheter är så gott som obefintliga. Holmhällar har uthyrning, men där är överfullt.
Ett annat problem är bussförbindelserna med främst färjetrafiken, att Destination Gotland inte tycks vara samarbestvilligt där och att så lite skulle kunna göra så mycket om tiderna kunde anpassas.
Östersjöns framtid
Mot slutet av mötet kom Ingela Lind med en fråga om algblomning och om det gemensamma intresset att förhindra fortsatt förgiftning av Östersjön.
- Tar ni med det i ert arbete undrade hon till markanvändningsgruppen.
Även om problematiken är så stor att gruppen ansåg att den måste begränsa sig så fanns ändå meningen att i Östersjöns framtid finns också Gotlands framtid.
Länsstyrelsens chef för livsmiljöenheten Lennart Edlund deltog i mötet. Det var fjärde gången han var med vid liknande möten på Storsudret . Han tackade Ingela Lind för att hon tog upp ämnet om sommarens algblomning. Han nämnde sedan att EU:s miljöministrar kommer att diskutera saken vid ett kommande möte för som han sa:
- Vem kan se stark utveckling kring ett dödens hav?
Lennart Edlund berättade inledningsvis hur hans deltagande vid mötena på Storsudret gett honom viktiga inblickar samt många kontakter. Han uppehöll sig också vid byggandet, att dagens inställning är för negativ och att en mera positiv inställning gör att man kan komma fram till bättre lösningar.
Mötet leddes av Sture Söderström, Hoburgs hembygdsförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!