"En rejäl åderlåtning av Folkhögskolan"

I dag inleds de fackliga förhandlingarna om nedskärningarna på Gotlands Folkhögskola. Rektorn ser ingen annan lösning än att lägga ned fem utbildningar.

Folkhögskolans rektor Thomas Nilsson ser besparingarna som en "rejäl åderlåtning", men hans handlingsutrymme är begränsat.

Folkhögskolans rektor Thomas Nilsson ser besparingarna som en "rejäl åderlåtning", men hans handlingsutrymme är begränsat.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2019-12-06 06:03

För två veckor sedan beslutade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att Gotlands Folkhögskola ska ta nästan hela det sparbeting som nämnden har fått för nästa år: 3,5 miljoner kronor. 

Inför beslutet redogjorde skolans rektor Thomas Nilsson om konsekvenserna för politikerna. Det handlade bland annat om uppsägning av personal och en lång rad nedlagda utbildningar.

Rektorns konsekvensanalys var inget skrämskott. Det blir detta förslag som han kommer att gå vidare med  i de fackliga förhandlingar som väntar. I dag är det dags för ett första fackligt samverkansmöte.

– Jag kan inte säga att det blir så här förrän det är förhandlat, men det finns inget alternativ, förklarar Thomas Nilsson.

I Fårösund planeras det för nedläggning av musikutbildningen Ella, SFI och etableringskursen samt den deltidskurs som främst lockar människor som bor i trakten. Och i Hemse blir det nedläggning av utbildningen Livskraft, som riktar sig till personer som står långt från arbetsmarknaden, samt en deltidskurs av samma slag som den i Fårösund.

De nedläggningshotade utbildningarna har i dag ett hundratal deltagare. 

– Jag har inte räknat hur många deltagare som kommer att gå kvar på Folkhögskolan, men det handlar om en rejäl åderlåtning, säger Thomas Nilsson.

Till detta blir det också personalnedskärningar. I den konsekvensanalys som rektorn presenterade för politikerna handlar det om nio heltidstjänster. Folkhögskolan måste också säga upp hyresavtal och dessutom höjs hyran på internatet– men inte för mycket, för då finns det risk att eleverna hittar billigare boenden.

Rektorn som nu ska verkställa miljonbesparingen har begränsat handlingsutrymme. Han får inte lägga ned någon av enheterna i Fårösund eller Hemse. Det var politikerna tydliga med när sparbeslutet fattades. Han kan inte heller ta bort för många lärartjänster, för skolan måste ha en viss lärartäthet för att ha rätt till statsbidrag. Och han måste hålla fast i vissa utbildningar som genererar statsbidrag.

– Vi kan inte heller lägga ned verksamheter som påverkar antalet deltagare som bor på våra boenden, för då kommer vi att dra på oss nya kostnader, säger Thomas Nilsson.

Neddragningar och uppsägningar som nu ska förhandlas är tänkta att genomföras vid halvårsskiftet. Under våren löper utbildningarna på som tidigare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!