En riktig   bondbrud

På Lauks gård i Lokrume är de traditionella könsrollerna ombytta.
Heléne Lindberg är hemma och sköter gården på heltid, maken har jobb utanför lantbruket.
- Jag har hand om korna och räkningarna, säger Heléne Lindberg.

<7GT_Bildrubrik>LRF.</7GT_Bildrubrik> I lördags träffades LRF-kvinnor för att lyssna på föredrag om kvinnans ställning på landsbygden förr och hur den kan komma att se ut i framtiden.

<7GT_Bildrubrik>LRF.</7GT_Bildrubrik> I lördags träffades LRF-kvinnor för att lyssna på föredrag om kvinnans ställning på landsbygden förr och hur den kan komma att se ut i framtiden.

Foto: Krister Nordin

Gotland2011-04-18 04:00

De tog över gården 2006 och blev bönder på heltid. I dag finns 42 mjölkkor på Lauks gård som omges av 75 hektar odlingsbar mark och lika mycket skog.

- Vi hankar oss fram. Det går ihop tack vare att min make jobbar utanför gården, säger Heléne Lindberg.


Heléne bröt normen
Gården tillhörde tidigare hennes föräldrar. Heléne arbetade då som ekonomiassistent, maken Pär Berlin var militär på KA3 i Fårösund. När regementet lades ner 2000 flyttade han till P18 i Visby, men 2006 lades också det regementet ner.

- Vi stod i valet mellan att flytta till fastlandet eller ta över mina föräldrars gård. Det var inget svårt val. Vi började jobba hemma båda två och för två år sedan kunde Pär hitta deltidsjobb på Kalkproduktion AB.

När Heléne valde att satsa på lantbruket på heltid bröts normen på landsbygden. Det är ännu vanligast att mannen sköter gården medan kvinnan jobbar halvtid på annat håll, hjälper till med lantbruket och har hand om räkningarna.

- Det bara blev så här. Men vi borde nog ha diskuterat hur arbetsfördelningen skulle se ut innan vi tog över gården.

De har ökat antalet kor från 36 till 42, men större expansion får vänta. Det stora klivet skulle vara att investera i en mjölkningsrobot, en investering i 10-miljonersklassen.

- Det är ett stort steg, och så mycket pengar det handlar om. Våga för att vinna säger man, men man pantsätter ju sig så att man får gå från hus och hem om det inte bär sig sedan. Det känns riskfyllt, säger Heléne Lindberg.

En expansion är trots allt inte utesluten, även om den skulle innebära anställningar.

- Jag har ju gått ledarskapsutbildning och så. Visst kan jag tänka mig att utöka. Då kan jag tänka mig att ta ett personalansvar, men det är något helt annat att leda ett sådant företag, om man jämför med vad jag gör i dag, säger Heléne Lindberg.

Hon berättar att de flesta besluten tas gemensamt hemma på gården.

- Växtodlingsplan gör vi tillsammans.


Fodras mer av kvinnor
Heléne Lindberg är också ordförande i den lokala LRF-föreningen, Kornboden, något som skulle ha varit omöjlig så sent som 1966. Det var först då kvinnliga medlemmar accepterades i böndernas organisation.

- Nu är det slut med gubbväldet. Det känns som att det går framåt med jämställdheten, men det går långsamt. Kvinnor kan, så är det bara. Men i dag ska kvinnor vara duktigare än männen för att få ett erkännande, säger Heléne Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om