En riktig "köksmästare" lämnar butiken

Efter 52 yrkesverksamma år och 36 av dessa som köksplanerare, har han gått i pension. Nu njuter han av att ha tid att göra allt det där som han inte riktigt har hunnit med tidigare.
- Jag är fortfarande lika nyfiken och ser inte bakåt utan framåt. Nu hinner jag med att spela golf och åka skidor i Alperna. Och så sticker jag emellan med lite språkkurser, säger Lars-Åke Jacobsson.

Gotland2005-12-30 06:00
14 år gammal började han arbeta vid Lindströms järnhandel i Visby. Det var på slutet av 1950-talet och den tid då det ännu såldes järnspisar brygghusgrytor. Så kom 1960-talet och av fem järnhandlare i Visby blev det en på Adelsgatan. Det var där som Lars-Åke fick intresse för kök.
- Husqvarna som var en av våra leverantörer hade en brevkurs i köksplanering som jag tog. 1968 skulle tre stycken från Sverige få åka på stipendium för att studera den amerikanska köksmarknaden till USA och jag var en av dem. Det var en svindlande stor händelse i mitt liv som väckte uppmärksamhet och GA publicerade en artikel om utbildningsresan
I USA mötte han en bransch som med kunskap om kök satte kunden i centrum. Han såg specialdesignade nybyggda kök, ombyggda och skräddarsydda kök och köksstudior där personalen planerade och ritade kök på beställning. Det var där han fick idén att starta något eget och liknande hemma på Gotland.
Hemma igen på ön igen gifte han sig och fick arbete hos Harry Carlsson i butiken som drog blickarna till sig med 40 meter skyltfönster mot Stenkumlaväg. Där arbetade Lars-Åke i tio år för att sedan starta eget. Han ville satsa på en verksamhet som den han hade sett i USA. Det var en direkt köksinriktad verksamhet med totalentreprenad och en personlig service till kunden.
1979 öppnades Idé-kök med butik på Lummelundsväg. Under 26 år har han sedan arbetat i företaget tillsammans med makan Sonja. Affärsidén har hela tiden varit att rita, räkna och bygga om kök med full service i allt från planering via hantverkare till färdigt kök. Under årens lopp är det många, säkert tusentals, gotländska kök som han har varit inne i och planerat.
- Jag har haft ett roligt jobb som har byggt på totalentreprenad, planering och praktiskt tänkande. Målet har alltid varit att efter kundens önskemål skapa ett praktiskt kök som är lätt att arbeta i. Ett kök är en arbetsplats och den vanligaste arbetsplatsen i världen. Då är det viktigt med kvalitet och genomtänkt funktion. Det var vad jag såg i USA för snart 30 år sedan och som fortfarande är aktuellt, säger Lars-Åke.
Han minns åtskilliga gårdar med nybyggda ladugårdar och genomtänkta maskinhallar men med omoderna kök som sett lika dana ut i 40 år. Vanligt numera är att kök byggs om ungefär vart 20:e år.
- Att bygga om ett kök ska inte inte behöva ta mer än en, högst två veckor. Det fungerar om inget oförutsett inträffar och allt är planerat, från alla hantverkskontakter till leveranser av varor. Jobbet börjar med ett första möte med kunden då jag lyssnar in önskemål och behov. Sedan gör jag en ritning som vi diskuterar tillsammans.
Vid sidan av spis, kylskåp, frys hör ett torrskafferi till de viktigaste delarna i ett kök för Lars-Åke. Rejäla arbetsytor är också ett måste för honom. Städskåp är däremot inget som han gärna ritar in i kök. Städprylar hör ju inte direkt samman med matlagning, lika lite som tvätt och tvättmaskiner.
- Ett kök ska leva länge. Det får man inte glömma bort. Som köksplanerare gäller det att tänka framåt och se till de boendes och brukarnas behov. Man vill ju göra ett bra jobb och blir glad när köket man ritat fungerar precis så bra som det var tänkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om