Mattias Boström har ett intensivt intresse för 1890-talsdetektiven Sherlock Holmes och allt runt omkring karaktären. En riktig nörd, faktiskt, om han får säga det själv. Och han fascineras lika mycket av Sir Arthur Conan Doyles karaktär som den moderna Sherlock i BBC:s tappning, 125 år senare.
– Jag har varit nördigt intresserad av Sherlock Holmes i 25 års tid. Nu när han blivit så inne, så het, så framstår jag nästan som vanlig. Jag får nästan anstränga mig för att framhäva min nördighet, säger Mattias Boström när Helagotland träffar honom på ett kafé i Visby.
Sherlockianer
Vad är det då som gör en riktig nörd?
– Det är de där detaljerna som intresserar väldigt få. Sherlockianerna ser Sherlock Holmes som en levande person. Den inkonsekvens i böckerna som andra läsare förklarar som slarv av författaren, försöker vi istället att hitta logiska förklaringar till. Som till exempel att Dr Watsons krigsskada flyttar sig från axeln till benet, det finns mängder av teorier om hur det gick till. För oss är det Dr Watson som är författaren.
Mattias Boström arbetar på Piratförlaget och har själv skrivit en lång rad böcker, mest med lättsamt innehåll enligt honom själv. I augusti krönte han dock sitt Sherlock Holmes-intresse med att ge ut boken "Från Holmes till Sherlock" som berättar om Sherlock Holmes-succén från 1890-talet fram till i dag.
Nya fans
Som inbiten älskare av en 1800-talsfigur kan man ju vänta sig att den moderna Sherlock skulle uppfattas som ett helgrån, men Mattias Boström är tvärt om mycket positiv till detektivens pånyttfödelse.
– Jag är jätteförtjust i BBC:s version. Det är otroligt mycket kärlek, värme och humor i serien. Det är lite riskabelt att ta en så nostalgisk person och flytta till modern tid. Men personerna bakom serien är också riktiga Sherlock Holmes-nördar, det tror jag är väldigt viktigt.
De moderna versionerna av Sherlock Holmes har väckt ett nytt stort intresse bland yngre människor, förklarar Mattias Boström.
– När man läser originalberättelserna i dag känns de väldigt nostalgiska med hästdroskor och dammiga gränder, men när de kom var det jättemodern litteratur där man löste brott med nya metoder. Det är ett privileium att få uppleva honom på samma sätt som då genom BBC:s version med teknik som känns hypermodern.
På flykt från sin figur
Torsdagens föreläsning kommer tar bland annat upp fenomenet att gå från succé på 1890-talet till succé på 2010-talet och varför författaren, Sir Arthur Conan Doyle, ständigt ville fly från sin egen figur.
– Han hade tänkt sig att tjäna lite pengar och sedan gå vidare och skriva seriösa romaner. Han tyckte själv inte att Sherlock Holmes var så mycket att hänga i julgranen, säger Mattias Boström.