En röjning som upprör på Fårö
Stora maskiner, kalytor och hotad fågelhäckning. Säger kritikerna.Miljöåtgärder för att återställa naturlandskapet, som fanns på 50-talet. Säger lantbrukaren och länsstyrelsen.
Klagande
Det har Yngve Larsson på Fårö reagerat mot. Han tycker att de stora röjningsmaskinerna härjar för våldsamt i markerna och han menar att fågellivet skadas.
- Ejdrar och andra fåglar häckar och jag förstår inte varför man röjer just nu, säger han.
Yngve Larsson säger att krypenar tas bort och att det verkar bli kalhyggen på Langhammars, som är ett naturreservat. Han klagade nyligen hos länsstyrelsen med följd att landshövdingen bland annat åkte till området i lördags för att inspektera.
Risk att växa igen
Några större avvikelser från länsstyrelsens röjningsplan fann länsstyrelsen inte.
- Men vi gav jobbarna nya instruktioner i måndags, säger Gunilla Lexell, lantbrukskonsulent, som var med vid inspektionen.
Hon säger att några mindre ytor hade röjts av där buskar skulle varit kvar. Men annars har hon inga invändningar. Det handlar inte alls om att kalhugga området, säger hon. Ingenting röjs till exempel vänster om vägen eller i området i norr.
- Det kan vara svårt för människor att förstå vad vi gör, men utan åtgärder växer området igen. De höga stubbarna som står där nu, kommer att kapas manuellt senare, försäkrar hon.
Ägarna till Langhammars har ett betesavtal med lantbrukaren Bertil Gabrielsson, som låtit sina lamm beta på området sedan tio år tillbaka. Men ersättningen från naturvårdsverket har varit dålig. Därför har Gabrielsson nu sökt miljöstöd hos EU och med det följer vissa villkor.
Mångfald
- Det handlar om att bevara den biologiska mångfalden och kulturmiljövärden, säger Gunilla Lexell.
Bertil Gabrielsson säger att området, 250 hektar, ska återställas till hur det såg ut på 40- och 50-talen.
- Vi tar bort all den växtlighet som har igenväxningskaraktär, låga, spetsiga buskar som kommit till under de senaste 10-20 åren. Men några kryp-enar på burgarna är det alls inte tal om.
Lamm- och hästbete
Varför mitt i häckningstiden?
- Så fort som möjligt ska det ske, enligt EU. Men de fåglar som eventuellt blir störda är ju sådana som det finns gott om, grågås och knölsvan och en och annan trana. Men när vi blir färdiga kommer området att bli attraktivt för mer sällsynta fåglar som storspov, rödspov och vipor, försäkrar Bertil Gabrielsson.
Om någon månad släpper Gabrielsson ut sina lamm i området. Senare kan det också bli tal om att låta hästar beta i inhägnader på Langhammars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!