UPPDATERAD 17:04
För ett halvår sedan hette det att nio gotländska skolor skulle bort.
För ett par veckor sedan krymptes siffran till tre.
Idag hade barn- och ungdomsnämnden sammanträde och bestämde att: en skola ska bort. Skolan i Hogrän.
- Vi har lyssnat på det stora engagemang som har visats om skolorna på landsbygden, säger Brittis Benzler (v), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.
35 elever och 7 anställda vid Hogräns skola berörs. Personal och fack kommer att informeras närmare vid ett möte imorgon. Föräldrarna till eleverna kommer att kallas till information i vecka 10.
Varför lägger ni ned Hogrän skola?
- Därför att det är en skola som har få elever och som ligger nära andra skolor, sa Brittis Benzler vid pressträffen direkt efter nämndens sammanträde.
Det har varit många besked åt olika håll, är det här ett långsiktigt beslut?
- Vi som var med och fattade beslut om en ny skolorganisation 2008 trodde då att den organisationen var långsiktig, men mycket hände sedan - en ny skollag och det faktum att föräldrarna inte valde skola på det sätt vi trott - och jag tror att det kommer att bli så framöver också att besluten kommer att behöva omprövas.
Hösten 2011 listade regionens tjänstemän nio skolor som skulle kunna läggas ned. Där fanns Fårösundsskolan, Kräklingbo, Öja, Havdhem, Sanda, Stånga, Eskelhem, Högbyskolan och Havdhem.
Nu blir alla dessa skolor kvar. Den enda förändring jämfört med nu som föreslås, förutom Hogränelevernas flytt till Roma, är att det ska ses över om det inte går att hitta nya lokaler för den särskilda undervisningsgruppen Mattis så att före detta Halla skolas lokaler kan lämnas helt och hållet.
Oklart hur det blir med kvaliteten
Nedläggningarna av de nio skolorna skulle dels spara pengar, drygt tolv miljoner per år. Och dels vara nödvändiga därför att de skulle trygga att skolorna inte blir för små för att kunna leva upp till skollagens kraven på lärartäthet och lärarkomptens m.m.
Det senare argumentet hördes så sent som 5 februari, då BUN:s arbetsutskott slog fast att inte alla men tre skolor - Eskelhems, Vänge och just Hogrän - skulle slå igen (besparingen med den modellen skulle bli 4,5 miljoner kronor/år, regionen tror sig nu spara 1,5 med nedläggningen av Hogrän).
Hur det blir nu med kvaliteten i de små skolorna erkänner majoríteten att de faktiskt inte vet:
- De problem vi har att hålla kvalitén i små skolor det löser vi inte nu. Vi vet inte hur vi ska lösa det, säger Meit Fohlin (s) och fortsätter:
- Men vi känner att det inte är framkomligt att gå emot det engagemang som finns för de små skolorna på landsbygden.
Men det krävs nu av dem som protesterat och visat engagemang att de ställer upp nu och hjälper till att hitta lösningar.
Oppositionen: inget långsiktigt i detta
Folkpartiet motsatte sig dagens beslut. Enligt fp är allt för mycket ännu oklart för att ett långsiktigt beslut ska kunna fattas. Partiet yrkade på återremiss av förslaget. Också moderaterna menade att beslutet idag inte är en långsiktig lösning, liksom centerpartiet. Moderaternas Simon Härenstam och Centerpartiets Stefan Nypelius
fick efter votering igenom ett förslag att ge tjänstemännen i uppdrag att utreda möjligheten att utveckla kommunala friskolor.
Moderaterna motsatte sig dagens beslut i så motto att de velat lägga ned även skolan i Vänge.
FAKTA:
Eleverna i Hogrän skola flyttas till Roma.
Eskelhem skola blir kvara som idag.
Klinte: Högstadiet, som varit hotat, blir kvar.
Roma. Romaskolan utökas genom att elever Hogrän flyttar in.
Sanda. Blir kvar.
Stånga. Stånga blir kvar. Här utökas verksamheten också med en tillfällig förskoleavdelning.
Kräklingbo. Blir kvar.
Vänge. Den var fram tills imorse tänkt att stängas men blir nu kvar.
Alla förändringar ska, enligt förslaget, genomföras till höstterminens start