En smak för alla

En ful men smakfull soppa, tallplantor mitt i stan och en riktig rapkurs med en kändis fanns med i bilden när Visbyborna gjort allt för att locka ut folket. Och med stormvarning i sikte var det en utmaning.

Soppan i Botan värmde extra bra i höstrusket

Soppan i Botan värmde extra bra i höstrusket

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-10-05 04:00
Modigast var nog de som sökt sig till nordvästra änden av ringmuren, och traskat alla trappor uppför väktargången i Snäckgärdsporten.
Där syntes Visby i all sin glans. En matta av löv låg som ett täckte över staden och dolde det mesta. Långt nerifrån syntes en liten rökpelare från Botaniska trädgårdens soppkök. Där kunde det frusna folket hämta lite extra värme. Det var mat- och trädgårdsmästaren Lasse Pettersson som stoppat årets skörd av grönsaker i den vedeldade soppgrytan.
- Det var ful färg, men god var den, analyserade grannen Gunborg Sundberg, som bott i området sedan 1949.
- Naturprodukter får vara grå, sa en annan av Botans granne, Inger Jakobsson.
- Det är majsolja i den och korngryn. Det sa han, sa Gunborg och nickade mot trädgårdsmästaren.

Skördefest
Han avslöjade att lök, kål och kryddor ingick i hemligheterna bakom denna bjudmat.
- Det här är tredje året vi har skördefest, säger Lasse Pettersson som gärna visar nyttan av deras odlingar.
Ettåriga grönsaker och några som kommer varje år ryms i köksträdgården men någon skog var det inte att tala om. I Östergravar syntes däremot spåren av denna naturresurs. Några huggfärdiga tallar var det dock inte tal om, snarare ettåriga plantor som skogsansvariga på länsstyrelsen delade ut till höger och vänster.

Det gröna guldet
Dryga decimetern och årsgamla stod de där tillsammans med länsstyrelsens skogsgäng i sin gröna stass och talade väl för sin vara - det gröna guldet.
- Plantera den när du kommer hem. Nästa år växer det ut nya skott och vill du ha den tät ska du klippa av skotten så blir den buskigare, rådde Ingmar Danielsson som är jägmästare och jobbar med skogsfrågor på länsstyrelsen..
Målet är att de ska ge försörjning åt barnbarnen.

Skulpterade
Ute ur de medeltida delarna av Visby hittade vi fler träd. På Orionskolans gård låg två ekar, avverkade och barkade. Flinka händer omvandlade dessa med stämjärn.
- Totempålar ska det bli, berättade Jörgen Ahlqvist som skulpterade fram ansiktet av en arg gubbe.
Ekstockarna var färska och då är de mjuka, så virket var ätt att arbeta i.

Tv-kändis
Fullt med folk och många ungar hade samlats, de flesta med ett särskilt mål i sikte; att gå på rapkurs. Lockbetet var Dogge Doggelito, hip-hopartist, skådespelare, tv-kändis och musiker.
- Att göra en raptext är lika lätt som att göra julklappsrim, försäkrade Dogge Doggelito vars riktiga namn är Douglas León och kommer från Stockholm.
Ungarna flockades runt honom, köade vid fiskdammen och fick prova på att smida i järn.
Och sen blev det kväll och mörkt, men det är ett annat kapitel som kulturen får berätta om...
































Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!