En timme längre till Oskarshamn
Framöver får restiden mellan Visby och Oskarshamn förlängas med en timme.Det har Rikstrafiken nu beslutat.- Vi måste tillåta det för att kunna locka nya operatörer, menar generaldirektör Staffan Widlert.
Därför beslutade de sig för att lätta på kraven, och sedan tidigare har Rikstrafiken därför tillåtit en förlängd restid om 30 minuter till och från såväl Visby och Nynäshamn som Oskarshamn.
Under styrelsens sammanträde igår var det så dags att ge det slutgiltiga beslutet om de bestämmelser och krav som ska ligga som grund för den kommande upphandlingen.
I dessa lättar Rikstrafiken åter igen på kraven.
- Vi tillåter att överfartstiden till Oskarshamn blir ytterligare 30 minuter längre, vilket innebär att den totala förlängningen nu är en timme. Men vi kommer att starkt premiera de anbud som har kortare övertidsfart, så i slutänden beror det sig helt på anbudsgivaren, säger Staffan Widlert, som menar att även bränslesnåla fartyg kommer att premieras starkt.
Skälet till att Rikstrafiken väljer att tillåta förlängd restid till Oskarshamn är att linjer till större delen av året domineras av godstransporter. Medan trafiken mellan Visby och Nynäshamn har det stora antalet personpassagerare. Det gör det viktigt för oss att försöka behålla en så snabb överfartstid som möjligt på just den linjen, säger Staffan Widlert.
"Skada för Gotland"
Den förändring av färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet som Rikstrafiken nu tillåter, har öns kommunfullmäktige redan ställt sig mycket kritiskt till. Tidigare i höst skickades bland annat en skrivelse till infrastrukturminister Ulrika Messing, där man påpekade att inga försämringar accepteras.
Framtida riksdagsman Rolf K Nilsson (m) kommenterar det nu tagna beslutet så här:
- Får de principer som nu slagits fast råda är det till direkt nackdel och skada för Gotland, för gotlänningarna och för utvecklingen på ön. Tyvärr kan man konstatera att Rikstrafiken har misslyckats igen. Någon hänsyn till de åsikter som kommit från ett enigt Gotland har man bevisligen inte tagit. Kravet från Gotland - att om det ska ske några förändringar i trafiken ska det var till det bättre och inte till det sämre - står kvar.
Negativ utveckling
Även Sten Christer Forsberg, vd för Destination Gotland, menar att utvecklingen är negativ för gotlänningarna och att beslutet hämmar den positiva färjeutveckling som varit. Samtidigt ställer han sig också frågande till att Rikstrafiken nu även förlänger den tid som det vinnande företaget har på sig att bygga nya båtar för trafik.
De nya principerna accepterar 36 månader.
Det innebär att den som vinner upphandlingen tillåts använda långsamtgående fartyg i flera år innan de tvingas sålla sig till de krav som ställs. Det tar Gotlands utveckling bakåt flera år i tiden. Det är oroväckande utveckling, menar han.
Rikstrafikens skäl till att förlänga tiden är att väntetiderna på varven har ökat under senare år.
Generaldirektör Staffan Widlert menar att åtgärden är nödvändig.
- Om vi inte tillåter det här finns en akut risk att ingen operatör lämnar in anbud, säger han.
Alternativa lösningar
Eftersom just anbuden lös med sin frånvaro under det förra upphandlingsförsöket har Rikstrafiken nu också startat en utredning om hur den framtida färjetrafiken till och från Gotland ska kunna säkerställas.
Alternativa lösningar kan komma på tal, menar de.
Allt det vi nu gör handlar om att skapa attraktiva affärsmöjligheter för så många operatörer som möjligt, och nu har vi också goda förhoppningar om att många ska lockas, säger Staffan Widlert, men fortsätter:
Samtidigt vet vi att det är ont om båtar på marknaden, dyrt att bygga nya och att det är väldigt stora pengar det handlar om. Därför driver vi nu en parallell utredning om huruvida färjetrafiken kanske ska drivas i statlig regi.
Något som Gotlands Allehanda tidigare berättat om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!