En trotjänare har gjort sitt
Världens bästa Matilda har gått ur tiden. I torsdags fälldes Näsuddens trotjänare bland vindkraftverk inför hundratals åskådare.- Hon föll med värdighet, ler Anders Dahl, vd på Vattenfall Vindkraft.
FALLET OCH FÖRÖDELSEN. Matilda gick till marken med en dov smäll och ordentligt med vitt damm inför åtminstone ett par hundra åskådare.
Foto: Tommy Söderlund
Trebent verk
Nu finns Matilda inte längre bland oss, för i torsdags klockan 13:00 tryckte sprängaren Bent Lund på knappen och tände 91 kilo dynamit, som fördelats i 300 hål borrade i nederdelen av Matildas cementtorn.
- Man har gröpt ur med grävskopa, så Matilda står som på tre ben. Nu spränger vi bort de två främsta, förklarar Bent Lund tillvägagångssättet.
Vindkraftverket Näsudden II togs ur bruk den 7 januari i fjol, sedan växellådan havererat. Fram till dess kom hon att bli det vindkraftverk i världen som producerat mest el, 61,4 gigawatt-timmar. Räknar man in även vad Näsudden I producerat, blir det närmare 80 gigawatt-timmar totalt.
Och denna världsrekordhållare i energiproduktion föll inte obemärkt. Ett par hundra personer hade sökt sig till Näsudden för att bevittna när vindkraftverket efter en dov explosion sakta föll till marken i ett moln av vitt damm.
Student-paus
En av dem var Henrik Båtelsson - som skippade den första delen av studenten i Visby för att få se Matilda sprängas.
- Det var inget svårt val, att välja att se det här i stället för att vara i stan, ler han men medger att mamma var inte helt nöjd över det val han gjorde, "även om hon förstod att jag ville se".
- Jag bor tre kilometer härifrån, och vindkraftverket har ju stått här i alla år. Det har varit öns enda vindkraftverk med betongtorn och ett fint kulturminne - en fin symbol för Näs, säger Henrik Båtelsson, innan han tar sig till Visby för att hinna med tårta på Öster och resten av studentfirandet.
Kompisarna Maja Blomberg och Martina Kadin valde en picknick i den torra växtligheten på en åker intill den plats där det 80 meter höga tornet föll.
- Ja, vi ses inte så ofta, så i dag tänkte vi hänga här ute och kolla på det här. Och lunch måste vi ju ändå äta, skrattar Martina Kadin, stockholmska som till vardags ägnar sig åt fågelforskning på Stora Karlsö men som denna dag hade bytt lugnet i fågelparadiset mot en explosion på Näsudden.
En upplevelse
- Ja, det här är ju "once in a lifte time", en riktig upplevelse, säger Maja Blomberg och tar en tugga på lunchen, sittande i gräset medan dammet från explosionen och fallet börjar lägga sig några hundra meter därifrån, bland 130 ton förvridet armeringsjärn och än mer sönderslagen cement.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!