En uppsjö av badankor – mitt i skogen

I skogen i Ullahau, vid en korsning där tre stigar möts, finns en ankstad. Det sägs att den första badankan fungerade som en vägvisare, så att barn kunde hitta rätt i skogen.

Här finns badankor av alla olika sorter. Hur länge Ankeborg har funnits är oklart. Anders Björn på Ekevikens camping drar till med en gissning på 20 år.

Här finns badankor av alla olika sorter. Hur länge Ankeborg har funnits är oklart. Anders Björn på Ekevikens camping drar till med en gissning på 20 år.

Foto: Julia Ronsten

Gotland2020-08-09 16:00

Efter en tio minuters promenad in i naturreservatet tornar Ankeborg upp sig. Här finns hundratals ankor av olika sorter och storlekar. Bland annat finns ankversionen av Julius Caesar, Elvis Presley och Frihetsgudinnan. Även "Ankhistoriska museet" har sin plats i den lilla staden.

Ekevikens camping ligger precis intill naturreservatet och ägare Kalle Ekström har sett hur Ankeborg växt sig allt större genom åren.

– Det är jättepopulärt bland barnfamiljer att besöka Ankeborg, eller Anktorget som det också kallas, säger Kalle Ekström och försöker minnas när den första ankan kom till platsen.

Även Anders Björn letar i minnet efter ett årtal.

– Kan det vara 20 år sedan kanske? Det känns som att ankorna alltid har funnits där. Men det är nog ingen som riktigt vet, säger Anders Björn och berättar den historia som cirkulerar i bygden om hur Ankeborg kom till:

– Det sägs att den första ankan lades ner på platsen för att några sommarbarn skulle hitta rätt väg i skogen. När barnen kom till korsningen där ankan låg, skulle de ta till höger. Nu har syftet med att visa vägen gått förlorat och det nya syftet tycks vara att bygga upp en hel ankstad.

Kalle Ekström berättar att nya ankor tillkommer för varje år som går.

– Det är många som kommer hit med ankor i händerna och frågar var "ankstället" ligger. Det är ett riktigt besöksmål, säger Kalle Ekström.

– Och kom ihåg att det började med en anka, lägger Anders Björn till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!