En vecka ägnas åt kultur och medmänsklighet
Kulturmöten och medmänsklighet. Det är namnet på Donnergymnasiets temavecka som startade i Klintehamn i går. Under måndagen kunde eleverna välja mellan nitton olika aktiviteter. Bland annat bild- och formskapande med kulturmöten som tema eller att sitta ned och prata med de flyktingar från Gustafsvik som deltog under dagen. Det blev nyfikna och uppsluppna diskussioner som sedan fortsatte med musik och dans.
En vecka fylld av möten, både mellan människor från vitt skilda delar av världen och deras kulturer men även mellan föredetta nazister och fångar från andra världskrigets koncentrationsläger.
<span class=MR>Har ett ansvar</span>
Gymnasieskolan menar att de har ett ansvar att arbeta för en ökad medmänsklighet, tolerans och jämlikhet.
Man vill verka för att bidra till en mångfald i det svenska samhället. Mot rasistiska strömningar, intolerans och främlingsfientlighet.
Björn Sölvhammar är lärare och menar att om man tittar i läroplanen så står det bland annat att skolan ska främja förståelsen för andra människor och att främlingsfientlighet och intolerans ska bemötas med kunskap och med en öppen diskussion.
Det här känns som att greppa det hela, menar han.
Temaveckan vill öppna upp samhället och visa på alla de likheter, istället för olikheter, som finns mellan människor. I går stod nitton olika workshops, eller stationer, på programmet. Eleverna skulle dock bara välja två, en på förmiddagen och en under eftermiddagen.
Vi har försökt att bygga upp den här temaveckan tillsammans med eleverna och deras önskemål har fått styra stora delar av den här veckans utformning, säger Herman Hagström som är lärare i Samhällsvetenskap och svenska.
<span class=MR>Samtal och musik</span>
Ett femtiotal flyktingarna från Gustafsvik besökte under måndagen skolan för att medverka vid flera olika aktiviteter.
Bland annat vid en workshop där elever och flyktingar samlades i smågrupper för att samtala om såväl olikheter som gemensamma intressen som musik och dans.
När den första nervositeten släppt så fylldes klassrummet av livliga och nyfikna diskussioner. Lärarna valde att hålla sig utanför samtalet, för att på så sätt bevara spontaniteten och den rådande nyfikenheten.
Björn Sölvhammar berättar att intresset för att medverka under dagen har varit väldigt stort bland flyktingarna.
De får en chans att dela med sig av sina erfarenheter och eleverna får en möjlighet att ställa frågor och fördjupa sig i ämnet fortsätter han och tillägger.
Kultur behöver inte innebära en krock.
Somar Al Naher kom till Sverige för tretton år sedan och sitter i dag i Gotlands kommunfullmäktige. I går var hon en språklig tillgång och flyttade omkring bland borden och översatte både frågor och svar bland dem som inte behärskade engelska.
Hon fick till exempel rycka in när Erik Fritz och Mahmoud upptäckte att båda var intresserade av musik.
Somar Al Naher menar att det är viktigt att hitta gemensamma saker att prata om, för att få i gång samtalet. När några lärare hämtat ett par trummor, samlades nästan genast ett litet gäng runt instrumenten för att testa.
I andra ändan av rummet satt en annan grupp och lyssnade på en cd-skiva.
Musiken överröstades till en början av trummorna, men när en spontan dans, som senare mynnade ut i ringdans, inleddes av Halla Gyria så riktade alla sina blickar mot den dansande kvinnan som under hejja-rop fick sällskap på golvet.
<span class=MR>Färg och form</span>
Vi jobbar med kulturkrockar i form, säger läraren Eva Berglind och fortsätter.
Eleverna får välja ett verkligt eller ett uppdiktat möte som de sedan ska skulptera i lera. I rummet intill arbetar de med färg.
När tiden är slut samlas eleverna för att förklara vad de menar och hur de har tänkt kring sina verk.
Eva Bergling tror att den här sortens undervisning ger eleverna väldigt mycket. Bara det att elever från olika program får träffas och komma fram till att olikheterna mellan dem, egentligen bara sitter i det yttre.
Lina Söderberg och Josefine Larsson har tillsammans gjort en skulptur, föreställandes en kalv och en gorilla, i en och samma kropp.
Det är vår kulturkrock. Vi har tänkt kring det svenska jordbruket och den fria gorillan i djungeln, berättar de.
På fredag ägnas aktiviteterna åt förintelsen och samtida nazistisk problematik.
Eleverna får då träffa Susanne Berglind som satt fängslad i ett av nazisternas koncentrationsläger och Kent Lindahl som grundade organisationen Exit. Organisationen arbetar med att hjälpa unga nazister att få ett liv som präglas av respekt och mening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!