Endast GA: Minskad djurhållning ger snabb minskning av växthuseffekten
Men det finns många andra källor och djurhållningen är den största av dessa andra källor. Djurhållningen står för en knapp femtedel av växthusgasutsläppen, räknat i koldioxidekvivalenter. Det innebär större utsläpp än hela den globala transportsektorn, inklusive bilar och flyg.
Koldioxidekvivalenter är ett sätt att jämföra olika växthusgasers klimatpåverkan i ett hundraårsperspektiv. Det är nämligen inte antalet kolatomer vi släpper ut i atmosfären som bestämmer klimatpåverkan, utan i vilka föreningar kolet förekommer. Kor bildar metan genom sin matsmältning. Metan är en 23 gånger starkare växthusgas än koldioxid i hundraårsperspektivet, trots att metan, liksom koldioxid, bara innehåller en kolatom.
Och vid foderodling bildas lustgas, som är en nästan 300 gånger så kraftig växthusgas som koldioxid. Gasen uppstår genom kemiska processer när näringsämnena i jorden kommer i kontakt med luftens syre. Gasen bildas även i gödselbassänger. Lustgas innehåller överhuvudtaget inte kol, så det är inte bara kolföreningar som bidrar till växthuseffekten..
Omvandling av natur till betesmark och åkermark för foderodling innebär att enorma mängder kol frigörs från mark och växtlighet, samtidigt som biosfärens förmåga att ta upp kol minskar. Avverkning av regnskogen i Amazonas drivs helt av efterfrågan på betesmark för nötdjur. Skogen bränns ner och ersätts med gräsodlingar. Genom att importera kött och foder bidrar vi till skövling av värdefull natur och stora växthusgasutsläpp i andra länder. Och när det planetära ekosystemets förmåga att ta upp koldioxid minskar, ökar koldioxidhalten i luften.
Minskad användning av fossil energi är förstås helt nödvändig, eftersom det är den stora källan till växthusgaser. Men effekten av att sluta släppa ut koldioxid ser vi först hundratals år in i framtiden. Effekten av minskad djurhållning är dock kraftig och synbar redan inom ett par decennier. Metan omvandlas nämligen till den betydligt mindre potenta växthusgasen koldioxid i atmosfären relativt snabbt. Det gör att minskad djurhållning har potentialen att ge mycket snabba förändringar i form av minskad växthuseffekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!