Endast stickprov på årets julbord
Julborden kan orsaka stora obehag för besökaren om inte krögaren hanterat maten rätt. Men i år kommer kommunens kontroll av öns julbordsserveringar att försämras. ??Våra resurser är begränsade, säger Sara Swartling, hälsoskyddsinspektör.
Förvaltningens ekonomi gör att endast stickprover kommer att kunna genomföras i år.
??Det är en prioriteringsfråga. Det kostar att analysera proverna, säger Swartling.
Mer kontroll ? nästa år
Hon utgår från att förvaltningen kommer att återgå till den bredare kontrollen redan nästa år. En information har skickats ut till ett 30-tal av de serveringar som ordnar julbord i år. Där påminns krögarna bland annat om reglerna för varmhållning och kylförvaring av maten.
Rätter som efter tillagning ska svalna och serveras kalla kan vara ett problem. Kravet är att de kyls ner till högst åtta grader inom fyra timmar, något som kan vara besvärligt om stora volymer tillagas samtidigt.
??Alla rätter som ska serveras kalla är känsliga, och ris á la malta är ett typiskt exempel. Egentligen ska det finnas ett särskilt avsvalningsskåp för sådan mat, säger Swartling.
Stränga krav
Kött, fisk, skaldjur, äggrätter, sallader och majonnäser hör till de livsmedel som måste vara väl avkylda när de ställs fram.
Vid miljö- och hälsoskyddskontorets besök inspekteras också mängderna livsmedel på bufféborden, och hur de är placerade.
Krögarna får inte lägga upp mer mat än vad som beräknas gå åt inom en halvtimme.
Rätterna får heller inte ställas så att besökaren måste sträcka sig över faten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!