Energisnål motor- båt i nya fabriken
En ny typ av motorbåt som halverar bränsleförbrukningen ser ut att bli framtiden för båtfabriken i Visby.- Jag hoppas vi kan starta produktionen så fort som möjligt, säger Håkan Södergren.
Foto: Tobias Wallström
Men CMI vill så fort som möjligt komma i gång med tillverkning av en bränslesnål motorbåt. Håkan Södergren har tillsammans med gruppen Associated Yacht Development skissat på en modell som gör 22- 25 knop med hälften av den motorstyrka som krävs för båtar utformade med traditionellt v-format skrov. I konceptet ingår även solceller och en hybridmotor med både eldrift och diesel.
Tanken är att ekonomibåten ska tillverkas i Visby.
-Jag tror att tillverkningen kan bli ganska stor med tiden, säger Håkan Södergren.
Blir ordförande
Håkan Södergrens intresse för Visbyfabriken vaknade i höstas efter Nimbus beslut att avveckla verksamheten.
Han tog del av löntagarkonsulten Lennart Nordlings utredning som visade att Visbyfabriken var Nimbus mest lönsamma produktionsdel.
Håkan Södergren tror på beräkningarna, vilket inte minst visas av att Lennart Nordling blir styrelseordförande och delägare i det nya bolaget. Bland delägarna återfinns även nuvarande platschefen Kenth Lindqvist.
Uppåt på marknaden
Förra sommaren tog försäljningen av båtar tvärstopp. Nu ser det åter ljust ut, vilket försäljningen på den nyligen avslutade båtmässan i Göteborg visade. Nu pågår en mässa i Stockholm, och publikintresset är stort.
Håkan Södergren och Lennart Nordling är på plats i Stockholm.
- Det ser oerhört mycket bättre ut för båtbranschen nu. Låg ränta och låg kronkurs har satt fart på marknaden igen, säger Håkan Södergren.
Samma intryck har Nimbus koncernchef Magnus Andersson, som efter mässan i Göteborg beslutade att öka årets produktion av Rydsbåtar från 500 till 1 500 båtar.
- Det här är fantastiskt. Euron har gått vår väg samtidigt som hemmamarknaden återhämtat sig hyfsat, säger han.
Hur det påverkar legotillverkningen av Nimbus 320 Coupé i Visby vill han inte säga.
- Vi har flyttat över tillverkningen av två modeller till Mariestad, och målsättningen är att fabriken där ska svälja all produktion med tiden, säger Magnus Andersson.
Galleria-granne
Den nya verksamheten i båtfabriken blir granne med den galleria som planeras i gamla Flextronicshuset. När Nimbus beslutade sig för att avveckla drog företaget tillbaka sitt överklagande och detaljplanen vann laga kraft i december.
Håkan Södergren tänker inte driva frågan vidare.
- Vi kan överta Nimbus miljötillstånd och det räcker mer än väl, säger han.
Enligt tillståndet från maj 2008 får man i fabriken årligen använda högst 600 ton polyesterråvara och högst 80 ton övriga organiska lösningsmedel. Som jämförelse kan nämnas att Nimbus under 2006 förbrukade 363 ton polyesterråvara.
Tillståndet räcker till
Men miljötillståndet innehåller delar som kan ge CMI problem. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation gav bara ett tillfälligt tillstånd när det gäller utsläppen och krävde att företaget senast den 31 augusti i år ska redovisa hur utsläppen av flyktiga organiska ämnen kan halveras. Till dess gäller tillfälliga föreskrifter som medger utsläpp till luft med högst 25 ton styren per år och 40 ton flyktiga organiska ämnen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!