Enig nämnd drar ner på vård och personal

- Vi har tagit förslaget rakt upp och ner med 100 procents enighet. Det sa hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande P-O Jacobsson (c), sedan nämnden i går klubbat en neddragning med 22 vårdplatser på Visby lasarett (inklusive psykiatriska kliniken).

Foto:

Gotland2008-06-25 04:00
Av de 22 platser som försvinner så tas 17 bort inom kroppssjukvården och 5 inom psykiatrin. Genom neddragningen på 180 till 158 platser samt en minskning av antalet anställda med 50, ska man klara en besparing på 20 miljoner kronor. Tjänsterna som ska bort ska man försöka klara utan uppsägningar. För detta har man 20 miljoner kronor till förfogande.
Det motsvarar just 50 tjänster och redan finns 50 som anmält intresse för att få avgångsvederlag eller avgångspension. Men det svåra blir att genomföra detta så att man inte tappar kompetens eller får en snedfördelning av personaltäthet inom lasarettsvården.

Ett stort beslut
- Målsättningen är att det ska vara klart efter semesterperioden vilka som inte ska vara kvar. Samtidigt måste jag säga att jag är nöjd med att en enig nämnd tog beslutet om nedskärning av vårdplatserna. Det är viktigt med politisk enighet i så här stora beslut, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg.
- När det gäller planerad vård bibehålls sådana platser. Det är inom akutvården som det förändras.Det finns naturligtvis en smärtgräns för hur många vårdplatser som behövs. Men jämför man oss med andra landsting så ligger vi fortfarande högt i antal vårdplatser jämfört med befolkningsunderlaget, säger sjukhuschefen Jan Carlson.
- Men vi måste följa upp vad konsekvenserna kan bli av färre vårdplatser och mindre personal, säger Ann-Christin Kullberg.

Ihärdiga minus
Som bekant har det hittills gått fortsatt dåligt att få ner underskottet inom sjukvården. Prognosen pekar mot ett minus på 16,9 miljoner kronor för i år. Under januari-maj var det minus 12,9 miljoner kronor.

Optimistisk
Nu har nämnden alltså tagit ett beslut som ska få ner kostnaderna på helårsbasis med 20 miljoner kronor. Huvuddelen av minuset hittills i år svarar sjukhusvården för.
- Det här är en dynamisk verksamhet. Målet är dock en budget i balans och sedan börja jobba med det vi ska, säger en optimistisk hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om