Enmansföretag i Sanda sprider ljus över teaterhögskolornas elever
Avgångseleverna vid landets teaterhögskolor förbereder sig som bäst för en av vårens stora utmaningar - att spela upp sina slutproduktioner vid Svenska teaterbiennalen som i år arrangeras i Umeå och Skellefteå under fem dagar med start på onsdag.Biennalen är också en av årets stora utmaningar för det lilla enmansföretaget Estradteknik i Sanda. Det är Stefan Johanssons uppgift att se till att skolornas uppsättningar får det ljus och ljus, rökmaskiner och annan utrustning som krävs.
Stefan Johansson är från Växjö och har tidigare arbetat som ljustekniker och turnétekniker vid regionteatern i Kronoberg/Blekinge. Han har även arbetat vid Riksteatern, Dalateatern i Falun och Dansens hus och har under åren byggt upp ett bra kontaktnät.
Men så träffade han en gotländska och paret bestämde sig för att flytta till Sanda.
- Jag undrade förstås om jag skulle kunna fortsätta inom yrket, men efter fem år på Gotland vet jag att det går, säger Stefan Johansson.
Romateatern
Största delen av sin arbetstid ägnar Stefan Johansson åt Romateatern. Förberedelserna inför årets säsong med "Romeo och Julia" är redan igång. På väg hem från teaterbiennalen i Norrland passerar Stefan Johansson Stockholm för att med skåpbil och släp hämta upp skådespelarnas privata utrustning som ska transporteras till Roma.
- Teatern och kungsgården driver ett gemensamt bolag numera, så det blir en del jobb åt kungsgården under sommaren också, berättar Stefan Johansson.
En del av verksamheten består i att assistera Danne Persson och Roxy Lightning med ljussättning av diverse arrangemang, bland annat Gotlandsmusikens abonnemangsserie, Hela hallen gungar i Hemse och GGN:s stora fest för enduroåkarna. Men nära en tredjel av Estradtekniks verksamhet är samarbete med teatrar och andra arrangörer på fastlandet.
Uppdraget för teaterbiennalen fick han 2001, då arrangemanget ägde rum i Växjö. När biennalen hölls i Uppsala 2003 var han inte bara tekniskt ansvarig för teaterskolornas produktioner, utan även för ytterligare tolv uppsättningar.
- Det var jobbigt. I år gick det inte att ansvara för allt, eftersom biennalen är uppdelad på två orter, berättar Stefan Johansson.
Under förra året var Stefan Johansson på turné med Intercults projekt Seas, som bland annat besökte Ryssland, Polen och Litauen. Det året blev det 50 resdagar.
- Annars försöker jag hålla mig hemma så mycket som möjligt. Vi har två barn, Lukas och Johannes, som ska skjutsas till och från dagis och fritids. Och så är det en del kvar att göra på huset, säger han.
Vid sidan av arbetet med tekniken håller Stefan Johansson på att bygga upp en förmedling av rekvisita, attribut och dekor. Romateatern och Länsteatern på Gotland ingår tillsammans med Uppsala stadsteater och regionteatern i Växjö i projektet.
- Teatrarna är beredda att hyra ut rekvisita och dekor, och jag sköter förmedlingen med hjälp av dator från Sanda, berättar Stefan Johansson.
Kulturpool i Skinnskatteberg har en liknande verksamhet, och nu blir det ett samarbete mellan Skinnskatteberg och Sanda.
- Jag ska administrera deras verksamhet också. Till en början har vi två seperata databaser, men på sikt slår vi kanske ihop verksamheten, tror Stefan Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!