Trots insatser för att minska beroendet av hyrpersonal har denna utgiftspost skenat de senaste åren; från 96 miljoner kronor 202, till 103 miljoner året efter – och sedan upp på hela 166 miljoner i fjol.
Riktade statsbidrag har ändå räddat hälso- och sjukvårdsnämndens resultat de senaste åren. Nu har dessa upphört, samtidigt som trenden med extremt dyra hyrnotor ser ut att hålla i sig.
Detta – i kombination med inflation, stigande pensionskostnader och prisökningar – gör 2023 års första prognos nattsvart. Nämnden ligger redan 84 miljoner kronor över budget.
På helåret uppskattas man nu göra ett minusresultat på 105 miljoner.
– Det ekonomiska läget är mycket bekymmersamt. Vi visste att vi skulle få tuffare ekonomiska förutsättningar då alla prognoser pekar mot kärvare ekonomi i takt med att inflationen fortsätter att hålla i sig, andelen äldre blir större, den medicintekniska utvecklingen går framåt och kraftigt ökade bemanningskostnader, säger nämndens ordförande Filip Reinhag (S) till regionens hemsida.
– Nu är det viktigt att vi lyckas bryta den ökande trenden av inhyrd bemanning utifrån förvaltningens åtgärder som nämnden har ställt sig bakom. Allt för att förbättra förutsättningarna för vår egen personal samtidigt som vi når målet ekonomi i balans.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob är också bekymrad över resultatet:
– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har tre år i följd redovisat positiva resultat, men framåt ser det annorlunda ut. Efter enbart tre månader konstaterar vi att det krävs stora åtgärder och prioriteringar 2023 för att minska kostnaderna och klara ekonomin. Strategin är och förblir att säkra en god arbetsmiljö och stärka förutsättningar för den egna personalen och kraftigt minska beroendet av hyrbemanning.
Flera avgörande punkter listas för att komma tillrätta med de akuta problemen, och nämnden ger nu förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag på åtgärder. Man vill bland annat undersöka om mer vård kan "köpas in" på fastlandet, det vill säga om man skulle tjäna på att utföra den som utomlänsvård.
Det finns även ett förslag på "totalt hyrstopp i primärvården och i det icke akuta flödet", som ska utredas, liksom att ta fram en åtgärdsplan nedbrutet på verksamhetsnivå för hur verksamheterna arbetar för att åstadkomma en budget i balans.