Ensamma flyktingbarn till ön

Gotlands kommun kommer ta emot ensamma flyktingbarn från januari 2008.
- Jag är väldigt glad över beslutet, säger social- och omsorgsnämndens ordförande Gustaf Hoffstedt (m).

Gotland2007-04-26 06:00
En enhällig social- och omsorgsnämnd sa ja till att ta emot ensamma asylsökande pojkar i åldrarna 15-18 år från och med januari nästa år. Nämnden ställer sig bakom en överenskommelse med Migrationsverket som gäller till en början under ett år.
Fungerar mottagandet väl är det tänkt att asylsökande unga ska få fortsätta komma till Gotland.

Långt åtagande
- Det här är början på ett långt åtagande. Hur länge vi kommer fortsätta beror på tillströmningen av flyktingar, säger socialdirektör Lena Lager.
Redan i augusti kommer rekrytering av personal och förberedelser för att kunna ta emot ungdomarna att börja.
Åtta handledare, en föreståndare och en socialsekreterare på halvtid kommer att anställas av kommunen.
- När ungdomarna beviljas uppehållstillstånd är tanken att de ska komma ut i samhället och då kan vi ta emot nya barn, säger Gustaf Hoffstedt.
Förslaget till mottagning av flyktingbarn, som nämnden ställde sig bakom, innebär att kommunen och Migrationsverket ingår i överenskommelsen om att nyanlända flyktingar ska erbjudas plats i ett gruppboende under den tid de söker asyl. För ungdomar som fått permanent uppehållstillstånd ordnas boende i en lägenhet i nära anslutning till gruppboendet, och samma personal ska finnas till hands för ungdomarna när de flyttar vidare.
Familjehem kan bli ett alternativ för de yngre och för de äldre kan egen lägenhet bli aktuell. Kommunen ansvarar fram tills den unge fyllt 18 år eller slutat sina gymnasiestudier.
För närvarande får 90 procent av de asylsökande barnen uppehållstillstånd och under ett år beräknas tio ungdomar tas emot.
- Även vi från oppositionens håll är fullständigt övertygade om det här. Det är nästan en skyldighet att ta emot de här barnen, säger Sonia Landin(s).

En halv miljon
I ersättning för asylsökande får kommunen årligen en halv miljon kronor.
Årskostnaden för drift av boende beräknas till 4,8 miljoner. Under första halvåret innebär det drygt 600 000 mer än vad som kan sökas i statsbidrag.
Men summan kan komma att jämnas ut, tror Gustaf Hoffstedt.
- Men jag tror vi kommer att se en ökning i vårpropositionen, om inte så har nämnden ställt sig bakom de 600 000 kronorna, säger Gustaf Hoffstedt.
Var flyktingbarnen ska bo är ännu inte klart, men enligt förslaget är det en fördel om boendet bli i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om