Coronan stoppade ett tidigare möte, men nu gör Gotlandsavdelningen av Hela Sverige ska leva ett nytt försök. I oktober har man bjudit in landshövding Anders Flanking till ett möte i Roma för att diskutera hur underhållet av enskilda vägar med statsbidrag ska klaras.
– Problemet är att bidragen täcker en allt mindre del av kostnaderna, ner till 30 procent, säger Åke Berglund i styrelsen för Gotlandsavdelningen av Hela Sverige ska leva.
Organisationen vill ha stöd inför stora förändringar som väntar. I "Länsplanen för regional transportinfrastruktur" som regionfullmäktige antagit sägs att "det enskilda vägnätets långsiktiga underhåll ska säkerställas genom aktiva samfällighetsföreningar".
Men flertalet vägsamfälligheter på Gotland har "somnat in". Det konstateras i en rapport från Region Gotlands tekniska förvaltning som kom i februari i år. Skälet är att Region Gotland ända sedan kommunsammanslagningen för femtio år sedan tagit hand om statsbidragen för berättigade enskilda vägar – samtidigt som regionen/kommunen tagit hand om snöröjning, grusning, buskröjning, sladdning, hyvling och reparationer.
Rapporten om enskilda vägar med statsbidrag godkändes av tekniska nämnden i maj. Där framgår att regionen sköter 414 enskilda vägar med statsbidrag med en total längd på 830 kilometer. Från Trafikverket får man 6,5 miljoner kronor, men kostnaden för skötseln uppgår till 15,5 miljoner. Att statsbidragen sedan 1970-talet täcker en allt mindre del av kostnaderna är ett skäl till att Gotland, liksom andra kommuner, vill överföra ansvaret till boende och fastighetsägare.
Vid ett möte på Grönt Centrum i Roma, för snart ett år sedan, framgick att det finns starka invändningar i socknarna. Lantmäterikostnaderna för att göra förrättningar och skapa nya samfälligheter, eller väcka insomnade, är höga. Det finns också farhågor om mycket långa handläggningstider på Lantmäteriet.
Teknikförvaltningens rapport ställde frågor: Fortsätta som hittills? Ska regionen upphöra med driften? Och i så fall ge ekonomiska incitament om ansvaret lämnas över? Ska regionen ta över väghållningsansvaret i vissa fall? Tekniska nämnden besvarade inte dessa känsliga frågor utan stannade vid att besluta om två uppdrag till förvaltningen: kartlägg vilka enskilda vägar Region Gotland behöver råda över – och redovisa var regionen själv är markägare vid enskild väg.
– Ska ansvar lämnas över ska det ske i samförstånd, kommenterar Åse Classon, ordförande i riksorganisationen Hela Sverige ska leva.
Carl-Johan Boberg (C) ordförande i Region Gotlands tekniska nämnd säger att skötseln kan bli bättre om vägsamfälligheter själva sköter den, men påpekar också om förrättningskostnaderna:
–Vi ska inte tvinga på enskilda stora bördor.
Han framhåller också att Gotland ska vara öppet:
– Besökare ska inte mötas av vägbommar.
Leader Gute har finansierat ett projekt där förutsättningarna att bilda samfälligheter vid två strandkvior på ön har utretts. Slutsatserna hoppas Hela Sverige ska leva/Gotland kunna redovisa vid mötet med landshövdingen.
I teknikförvaltningens rapport föreslås att Region Gotland genomför ett eget pilotprojekt, innan man går vidare och fattar beslut om helheten. Processen kommer att ta tid. Förvaltningen har ännu inte börjat arbeta med uppdragen från tekniska nämnden, uppger förvaltningschefen Patric Ramberg.