Förslag: Långsamma färjor, med vätgas och EU-pengar

Pigge Werkelin och ex-minister Allan Larsson har gjort en egen "utredning" om Gotlands transportfråga. Den presenteras nu för bland andra Trafikverket och politiker.

Pigge Werkelin, Lina Varga och Allan Larsson presenterade planen för bland andra regiondirektör och landshövding, innan det var GT:s tur. Trafikverket och infrastrukturministern uppvaktas också.

Pigge Werkelin, Lina Varga och Allan Larsson presenterade planen för bland andra regiondirektör och landshövding, innan det var GT:s tur. Trafikverket och infrastrukturministern uppvaktas också.

Foto: Emrik Johansson

Gotland2021-07-02 06:03

"Trafikplan Gotland 2027" ser ut som en statlig utredning, eller ett kommunalt utvecklingsdokument. Men det rör sig om ett helt privat initiativ, som kommer från Werkelinbolagens Pigge Werkelin och Lina Varga. Andra "intressenter" som nämns är bolagen Green City Ferries, Winkonsult AB och Infranode AB.

Ett tungt namn i gruppen har engagerat sig helt ideellt: Allan Larsson, deltidsgotlänning och tidigare finansminister.

– Pigge och Lina kontaktade mig för ett halvår sedan och ville göra något på två veckor. Men jag ville gå grundligt fram, berättar han.

Syftet med dokumentet framgår av omslaget: Prispress, fler besökare och gröna transporter.

Man föreslår bland annat helt emissionsfria transporter under nästa avtalsperiod – vilket eventuellt sticker i ögonen på Destination Gotland, vars färjor alltjämt står för en del utsläpp.

– EU säger att det kommer finnas färjor som inte släpper ut något från 2030 och då kommer det även krav på detta. Då spelar det inte någon roll vad Destination Gotland tycker, säger Allan Larsson.

2030 är också planens utgångspunkt, trots att nästa avtalsperiod ska börja 2027.

– Vi tror inte att tekniken är på plats då, så vi siktar på 2030. Då får vi också tid att genomföra experiment med till exempel vätgas, som miljövänligt alternativ i sommartrafiken.

En del av tanken är alltså en "kompletterande upphandling", för detta "experiment" under högsäsong. Förutom miljövinsten ger detta både kapacitetshöjning och prispress.

Men det ska inte handla om att Pigge Werkelin vill omstarta Gotlandsbåten AB.

– Nej, vi ska inte ha ett rederi, det här är bara ett underlag vi har gjort för att få till bättre trafik, klargör Lina Varga.

Sommaralternativet är också tänkt att köra 45 minuter långsammare.

– Då kan resenärerna välja om de vill åka klimatsmart och billigt eller bara fort, menar Allan Larsson.

Samtidigt ser man långsammare färjor som framtiden för hela Gotlandstrafiken.

– Men det gäller att se på totalrestiden. Kan vi kombinera med sånt som snabbincheckning och direktbussar som även kör ombord, kan vi korta den tiden mot i dag, tycker Lina Varga.

Trafikplanen innehåller även en tanke om hela Gotlands transportsystem som ett EU-projekt, vilket i sin tur skulle bädda för andra typer av finansiering.

– Vi vill skapa ett slags utvecklingsområde för Gotland, säger Allan Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!