Epoken med Ikea är slut men tjänstesektorn växer
Bilden av Samhall håller på att förändras. Fabriker och verkstäder läggs ned och allt fler medarbetare går över till arbete med tjänster av olika slag. Ute på olika arbetsplatser. På Gotland är det städning och matleverenser som dominerar.
En cirka 20-årig epok med möbeltillverkning är till ända. Ersättningsjobb är på gång, men det blir i mindre skala. För dagen sysselsätts ett knappt 30-tal medarbetare med paketering av spritspåsar till restaurang. Tidigare hade cirka 100 personer jobb i fabriken.
-?Det ska alltid finnas en basverksamhet här på fabriken. Vi har en hel del offerter ute och det ska in mer jobb, mest handlar det om enklare monteringsjobb och paketering. Men det blir inte alls i den omfattning som när vi tillverkade möbler, säger Oskar Gardell, distriktschef för Samhall på Gotland.
I stället slussas fler och fler medarbetare över till tjänstesektorn och arbete ute på olika företag som alltså köper tjänsten av Samhall. Det kan handla om städning, måleriarbete, matleverenser till pensionärerer och dagis, affärsarbete med mera.
Stefan Gahnström, som sitter med paketeringsarbete när GT besöker fabrikslokalen på Terra Nova, berättar att han varit i filmstudion i Fårösund och målat kulisser i några veckor bland annat.
-?Där trivdes jag väldigt bra. Privat målar jag ju akvareller så måleriarbetet kändes helt rätt. Det är överhuvudtaget kul att komma ut på arbetsplatser och pröva litet olika jobb, säger han.
Tjänsteverksamheten inom Samhall på Gotland har funnits sedan 1992. Och den har stadigt vuxit i omfattning, de senaste två åren har det gått fort.
-?Ja, vi har ökat med cirka 50 medarbetare de sista två åren, säger Cecilia Karlsson, ställföreträdande distriktchef på Gotland med ansvar för tjänsteverksamheten.
Idag är det 117 medarbetare med arbetshandikapp som jobbar i tjänstesektorn, samt fem personalledare, berättar hon. Och man räknar med att verksamheten kommer att fortsätta öka.
Bo Eriksson var med när Bungeverkstaden lades ned för ett par år sedan. Han var en av cirka 30 medarbetare som då fick lämna en trygg och omtyckt arbetsplats.
-?Jag kom till Visby och fick pröva jobb inom tjänstesektorn. Det kändes litet konstigt i början, utslängd i något nytt och främmande. Men när jag ser tillbaka så tycker jag ändå att det gått förbaskat bra, säger han.
Idag jobbar Bo Eriksson huvudsakligen med städning.
-Jag börjar på Linds klockan 07 på morgnarna, vi är fem personer som städar där. Sen är det trappstädning för Gotlandshem och ibland hoppar jag in och kör matleverenser till pensionärer om det fattas folk på den sidan, berättar han.
Jobbet är utåtriktat och omväxlande och Bo Eriksson trivs bra.
-?Stressigt?
-?Nej, det är inte farligt. Jag trivs med folk så för mig passar det här perfekt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!