"Er insats är oerhört viktig"

- Er insats är oerhört viktig, sade Olof Jacobsson vid Släckmedelscentralens (SMC) Göteborgsdepå till Räddningstjänsten i Visby vid den informationsträff som hölls på tisdagen.

Gotland2006-11-23 06:00
Tillsammans med Staffan Hjelm, SMC-koordinator i Sverige, höll han information för bland andra brandmännen.
Och på onsdagen deltog de i övningen i Visby hamn. Den genomfördes av Räddningstjänsten och Släckmedelscentralen och berättas om i artikeln här bredvid.
De nämnde också att det är SMC i Göteborg som rycker ut om en depåbrand inträffar i Visby, men att det med största sannolikhet blir SMC i Stockholm som kommer att ta över ansvaret för Gotland.
- Vår utrustning kan flygas, sade Olof Jacobsson. Vi transporterar den på bilar till Såtenäs där Herkulesplan flyger den hit. Vi var här och övade 1999 då var det problem att få logistiken att fungera.
Eftersom det sedan dess kommit snabbare färjor borde det gå snabbare att ta utrustningen med bilar från Stockholm till Nynäshamn och sedan med färja hit.
- Det skulle kunna gå på fem timmar från Stockholm och det kan vi inte matcha med bilar och flyg från Såtenäs, sade Olof Jacobsson.
SMC har haft kontakt med Rederi AB Gotland, men ännu är inget formellt beslut taget om färjetransporter av det slaget.

Storbranden i England
Staffan Hjelm gav deltagarna inblickar i den stora oljecisternbranden i depån Buncefield utanför London för ett år sedan. Branden inträffade när han just blivit SMC-koordinator och tillsammans med en kollega flög han till London. Första problemet var två timmars flygförsening på grund av det stora, svarta rökmolnet som låg över London på grund av branden.
På lördagskvällen den 10 december i fjol fylldes bensin automatiskt på i en cistern i depån i Buncefield, den skulle fyllas till 80 procent. Men tre automatiska system fallerade och istället för att påfyllningen skulle avbrytas så fortsatte den till det svämmade över. Då var klockan 05.10 på söndagsmorgonen. 20 minuter senare syntes vit dimma som även den svämmade över i cisternen.
06.01 kom smällen då bensinångan exploderade i det vindstilla plusfemgradiga vädret.
Den första brandinsatsen var, som alltid, att rädda liv. Ingen visste då hur många som befann sig inom området och på det stora industriområdet utanför. Tryckvågen vid explosionen hade formligen blåst ut allt som fanns i de stora indstribyggnaderna och kontoren runt omkring. Massor av bilar fanns parkerade där. Upp emot 5 000 personer jobbade där. Men endast 42 personer skadades lätt - bilarna stod kvar eftersom det varit julfest kvällen innan.
I depån lagrades bensin, diesel och flygfotogen, som försåg Londons flygplatser med bränsle.
150 brandmän var med i startskedet av släckningen, som mest var det 180 och sammanlagt deltog cirka 1 000 brandmän.
Senast en större brand i en oljedepå inträffade i Sverige var 1957 då det brann i oljedepån i Nynäshamn.
Släckmedelscentralen (SMC) bildades 1994 av sju oljebolag i Sverige. Avtal träffades med Räddningstjänsterna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall om beredskap och drift av den operativa verksamheten. Depånätet i Sverige är därför indelat i fyra regioner och SMC:s uppgift är att släcka eventuella cisternsbränder på oljedepåer. Utrustningen är också användbar vid andra tillfällen och har utnyttjats vid stora bränder eller olyckor.
Källa: SMC:s informationsbroschyr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om