Erik Skog Carlsson kröp inte som barn. När han började skolan var han fortfarande annorlunda. Någon hjälp för sina skriv- och lässvårigheter fick han inte. Istället blev Erik klassens clown, utåtagerande och ville synas.
– Jag ansågs bara dum i huvudet och allmänt jobbig. Från ettan till nian fick jag gå i en liten grupp, inte för att jag hade dyslexi utan för att de sa att jag inte klarade av att sitta i en större grupp, säger Erik Skog Carlsson.
Om han fått rätt hjälp tidigare tror han att mycket hade blivit annorlunda.
– Jag är rätt förbannad. Min lärare i sjuan sa att jag inte behövde komma mer på lektionerna, för att jag var stökig. Så jag blev nerskickad i källaren – för att lösa korsord. Lärarna knep mig i örat och sa åt mig att vara tyst.
Blev sedd
Redan som tioåring spelade Erik plattor på fritidsgårdens disco. Räddningen blev intresset för dans och musik. Och skolans vaktmästare Kennet, som bad att få ta sig an Erik och några med liknande problem.
– Han såg något annat i oss och sa att vi inte var dumma i huvudet. Han ville att vi skulle lära oss det vardagliga i livet: Deklarera, gå på banken – och andra världskriget. För att inte halka över på den andra sidan, säger Erik Skog Carlsson.
När han gick ut nian sa en lärare rakt ut till honom att han trodde att Erik skulle hamna på kåken.
Öppet
– Jag mötte honom när jag bar belysningar på Wisby Strand. Då nickade jag och tänkte – jag blev ingen kåkfarare eller alkoholist, säger Erik Skog Carlsson, sedan tre år egen företagare i ljusteknikbranschen.
Yrkeskarriären har han den anpassade studiegång han i halva åttan fick att tacka.
Flera dagar i veckan arbetade han på Kneippbyn. Där fick hans kreativitet fullt utlopp. Kreativiteten gjorde också att han hittade sina egna genvägar i skolan. Medan de andra skulle läsa en viss bok hyrde Erik filmen på video.
Det var först på gymnasiet han fick diagnosen dyslexi.
– Om jag hade fått den tidigare hade jag kanske fått ut mer av de teoretiska ämnena och jag hade inte känt att jag var värdelös, säger han.
Som företagare är han i dag öppen med sitt dolda handikapp.
– Jag säger att de kan råka få sms där det ser ut som att jag är på fyllan, men att de kommer att förstå ändå, säger han.
Dottern Nim är i dag sju månader gammal. Erik väntar med spänning på att hon ska börja krypa.
– Dyslektiker kryper inte, de går passgång, säger han.
Erik ansågs vara dum i huvudet
Med känslan av att vara dum i huvudet kämpade han sig genom grundskolan.Det var först på gymnasiet diagnosen dyslexi sattes. I dag är han sin egen chef i ett lysande företag.– Man ska aldrig sluta att tro på det man vill bli, säger Erik Skog Carlsson.
Erik Skog Carlsson he teknikproduktion dyslexi
Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!