Erik Gardells uppdrag är att vara bollplank och ge råd om hur Statens fastighetsverks fastigheter på Gotland kan bevaras och utvecklas. Fastighetsverket äger en rad kulturhistoriskt intressanta byggnader, bland annat residenset på Strandgatan, Visbys ruiner, Tingstäde fästning, Roma kungsgård och strandridarebostället i Ljugarn.
– Tillsammans med Gotlands Museum har jag börjat ta fram vårdprogram för ruinerna i Visby. Sedan tidigare finns det bara ett för S:ta Karin, berättar han och fortsätter:
– Jag har också tittat på strandridarebostället i Ljugarn. Det har varit vandrarhem i många år, och behöver renoveras. Jag gillar idén med vandrarhem, det är inte så dyrt att bo på dem. Alla ska ha råd, så det får inte bli som ett hotell när det renoveras.
En byggnad är en del av platsens berättelse. Det tycker Erik Gardell är viktigt att komma ihåg, och något han kom att arbeta med direkt efter arkitektutbildningen. Han var med och startade Skälsö arkitekter, som bildats för att utveckla det tidigare militärområdet Bungenäs. Ett projekt som prisades på arkitekturgalan 2017 för sättet att bevara det gamla militära och kombinera det med modern arktitektur.
När exploateringen av Bungenäs var klar och Skälsö arkitekter avvecklades flyttade Erik Gardell till Stockholm 2018, för jobb på ett av landets största arkitektkontor, Tengbom.
– Jag ville testa något nytt, och jobba med stora beställare och kommersiella fastighetsprojekt, berättar Erik.
Projekten i storstan gav en tankeställare. Många kommersiella projekt har ingen tanke på platsen de byggs på. Insikten om att byggnader är en del av platsens berättelse blev allt tydligare.
– Jag började förstå vad vi gjorde på Bungenäs. Där var Statens fastighetsverk en föregångare, som hade rustat upp Fårösunds fästning till ett hotell innan exploateringen av Bungenäs började.
De insikterna gjorde att Erik Gardell sökte en kurs i restaureringskonst vid Konsthögskolan i Stockholm.
– Den utbildningen blev verkligen en ögonöppnare som förändrat mitt yrkesliv, säger han.
Under en sejour vid Tengboms kontor i Malmö lärde han sig hur viktigt det är med kännedom om platsen, och att det ibland inte räcker.
– Man ritar inte vad som helst om det står i exempelvis Skanör-Falsterbo. Det finns en mängd oskrivna regler som man måste läsa in.
Efter att ha arbetat i Stockholm och Malmö är Erik Gardell tillbaka på Gotland. Han utgör Tengboms "pop-up kontor" i Visby. Efter några år på fastlandet ser han Visby med lite andra ögon.
I Visby pågår en ständig kamp mellan de som vill utveckla och de som vill bevara. Det finns flera exempel där exploatörer fått avslag för sina byggprojekt för att bevarandevärdena prioriterats. Med Statens fastighetsverk är det annorlunda.
– Det får gärna ta lite tid, och det är bra att tänka till en gång extra när man arbetar med kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Ruinerna är en fantastisk tillgång i Visby, de är som egna rum mitt i stan. Man kliver in, och det är tyst och andaktsfullt. Det krävs eftertanke innan man börjar diskutera hur de ska användas.
En diskussion om hur ruinerna kan användas har pågått länge. S:t Nicolai ruin har omdanats till konsertarenan Kultudralen, man har testat att ha isbana i S:ta Karins ruin, och Drotten och S:t Lars upplåts till eventarrangören Go Gotland.
– Det är mycket som avgör vad man kan göra i gamla byggnader. Till stor del handlar det om brandsäkerhet och tillgänglighetsanpassning, hur man kan skapa utrymningsvägar och bygga ramper så att alla får tillträde. Det är en svår anpassning och mycket att ta hänsyn till när byggnaden oftast är byggnadsminne, säger Erik Gardell.
Nya utrymningsvägar och ramper kan störa upplevelsen av byggnaden. Men även åtgärder för att höja säkerhet kan med tiden få ett kulturhistoriskt värde. Erik Gardell tycker att de stöttor av gjutjärn som på F.W Scholanders initiativ sattes upp 1867 för att förhindra ringmurens sadeltorn att rasa är ett exempel på en akut insats som med tiden blivit kulturhistoria.
Förutom att bistå Statens fastighetsverk har det lilla kontoret även andra uppdrag. Erik Gardell har ritat de stugor som byggts vid Snäcks camping. Även där har han försökt att anpassa byggnaderna till platsen.
– Det var en svår uppgift att skapa något som smälter in i miljön. Stugorna ligger nära stranden, och jag har inspirerats av öns strandbodar. Att skapa den enkla stugan.