Eriksson tar åt sig rödgrön ära
- Jag har jobbat för det här i sju år, jag är nog den som mest drivit frågan om det rödgröna samarbetet.Peter Eriksson, språkrör för miljöpartiet, var siste man ut i Nicodemussamtalen, i domkyrkan i fredags kväll.
Foto: Krister Nordin
Utfrågare var Lisbeth Gustafsson, kultursekreterare och journalist, samt Mikael Mogren, präst och författare. De undrade varifrån Peter Eriksson kom.
- Jag är född i Småland, så i hjärtat är jag smålänning. Kom till Norrbotten i vuxen ålder och bor nu på en gård utanför Kalix.
Han sade också att han växte upp i Strängnäs och var med i domkyrkokören där.
Ingen gudsförnimmelse
- Jag känner mig som andlig person ja, men känner ingen gudsförnimmelse.
Men så funderade han en stund över alla hemskheter i världen och tillade:
- Vi borde lyssna till jorden och visa vördnad för livet.
Han har två skäl att betala kyrkoavgift, som han i fredags kallade skatt. Det ena heter förre ärkebiskopen K G Hammar, som han högt och rent gillar.
- Det andra är att vi behöver pengarna för att kunna bevara alla våra historiska kyrkomonument.
Sedan var man inne på politiken. Peter Eriksson sade att han i sju år kämpat för den politiska bild vi nu ser, det vill säga det rödgröna samarbetet.
- Jag hade massor med samtal med Göran Persson om detta. Jag känner att det är jag som mest drivit denna fråga från början. Och nu är det nödvändigt för att möta Alliansen i valrörelsen. Allt känns rätt!
Peter Eriksson sade att i hans parti fanns en massa energi inför valrörelsen. Men han trodde att socialdemokraterna hade det lite svårare.
- Många socialdemokrater är rädda, rädda för att förlora sin själ i det nya samarbetet
Han återkom gång på gång till det faktum att om man vill förändra något måste man nå dit där besluten fattas.
Förordar tidsgräns
Vad gör miljöpartiet för att undvika att makten korrumperar? undrade utfrågarna.
- Vår medicin är bland annat att vi har en gräns för hur länge vi får sitta vid makten. Vi får bara vara språkrör i nio år och det är väl något som de andra partierna borde ta efter. När min tid snart är ute kan jag alltid bli minister i den rödgröna regeringen, sade han med ett skratt.
Det roligaste han varit med om som politiker?
- Det var för några år sedan när jag var med om att utverka att mer än 10 000 flyktingbarn fick stanna i Sverige. Striden om dem var hård och det var en sådan glädje när vi vann den.
Apropå religion tyckte Peter Eriksson att vi i Sverige har en hård attityd mot utövandet av religion.
- Det tycker jag är besvärande. Vi behöver mer kunskap och gemensamma värderingar, vi behöver hitta bättre spelregler.
Stor publik
Han hann också kommentera glesbygdens mäns beroende av bilar och snöskotrar, sade att tjejerna är nyckeln till framtiden där, samt påminde om att hans parti drivit fram frågan om möjligheten att köpa alternativa bränslen, även i glesbygden.
Peter Eriksson hade i domkyrkan en ganska stor publik, där han satt uppflugen på ett podium tillsammans med utfrågarna.
Domprost Mats Hermansson hade hälsat välkommen med att påminna att detta kyrkorum varit ett forum för diskussion mellan religion och politik sedan 1225.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!