Erkänner grovt mutbrott om 20,5 miljoner kronor! Sensationell upplösning i mutåtalet

Den mutmisstänkte chefstjänstemannen vid Gotlandsbolaget har erkänt sig skyldig till allt som han har åtalats för och mer än så.
Det betyder att han erkänner sig skyldig till grovt mutbrott som kan ge upp till sex års fängelse. Mannen erkänner att han har tagit emot mutor vid olika fartygsaffärer i mer än tio års tid. Totalt rör det sig om cirka 20,5 miljoner kronor som han har fått in på sitt konto i schweiz. Av dessa finns 11 miljoner som han i nuvarande åtal kan fällas för att ha tagit emot som mutor. Därtill har han erkänt att han har tagit emot ytterligare sju miljoner kronor i mutor.

Gotland2003-09-13 04:00
Beskedet om erkännandet kom överraskande när förhandlingarna vid Gotlands tingsrätt i går gick in på den fjärde och näst sista rättegångsdagen. Förhandlingarna skulle ha inletts klockan nio.
Besked kom om att försvarsadvokaten Thomas Tendorf behövde tid för att tala med sin klient. En halvtimme efter utsatt tid gav han så rätten beskedet att hans klient erkänner sig skyldig på samtliga åtalspunkter.
Rätten fick sedan ajournera sig i 50 minuter. Bland annat behövde vice chefsåklagaren Christer Krantz samla sig för att förhöra chefstjänstemannen efter dennes överraskande erkännande.
<span class=MR>"En chans att bli rik"</span>
­ Har ni sett en chans att bli rik? undrade åklagaren.
­ Ja, man kan väl inte uppfatta det på något annat sätt, svarade den mutåtalade tekniske chefen.
Han poängterade också att han hade pressat priserna till förmån för rederiet och att han inte hade tagit emot några mutor förrän kontrakten var skrivna med leverantörerna.
­ Det förekom inga rabatter i förhandlingarna. Pengarna fick jag senare, sa den 60-årige chefen. Han berättade att han genom 30 års erfarenhet visste att alla underleverantörer har satt av pengar för problem som kan uppstå. Att det finns pengar som "ligger och skvalpar". De kallas för rederirabatter.
­ Pengarna har betalats in på mitt konto i Schweiz. Avsikten var att förvara dem där och sedan föra över dem till Euro Marine i Singapore. En del av pengarna har jag förbrukat i projektet med Kinafärjorna. Det var min idé att bygga färjorna i Kina.
­ Men jag har inte vid något tillfälle tvingat till mig ersättningar från någon leverantör innan kontraktet var skrivet. Pengarna fick jag efter detta. När varvet hade betalat sin leverantör så kom pengar in på mitt konto, berättade den 60-årige tjänstemannen vidare.

<span class=MR>Faxade från rederiet</span>
Åklagaren tog så upp hur det hade gått till, med telefonsamtal och med faxmeddelanden, som den mutåtalade hade skickat iväg från Gotlandsbolagets fax, men då på papper utan rederiets brevhuvud. Leverantörerna som betalade in rederirabatterna på hans konto i Schweiz trodde ändå att pengar var till rederiet, eftersom det var den tekniske chefen som man hade att göra med.
­ Men det har aldrig av mig förespeglats att pengarna skulle gå till rederiet. Jag har heller aldrig sagt att det var Gotlandsbolagets kontot som pengarna skulle in på, utan att det var mitt privata konto. Det har aldrig varit tal om några rederirabatter till Gotlandsbolaget, bara till mig själv, sa chefstjänstemannen.
­ Låg detta inom ramen för anställningen? Om ni hade gått upp till Jan-Eric Nilsson och frågat, hade ni fått göra så här då? undrade åklagaren och fick svaret:
­ Självklart inte.
Erkännande betyder att den nu 60-årige tjänstemannen har tagit emot totalt elva miljoner kronor från finska Wärtsilä och svenska Kamewa-Rolls Royce i samband med att lilla snabbfärjan byggdes i Frankrike och den nya stora byggdes i Kina.
Dessutom har den tekniske chefen erkänt att han tog emot mutor på sammanlagt sju miljoner kronor i samband med att Gotlandsbolaget hade återfått Gotlandstrafiken och hade sina färjor för ombyggnad och uppsnyggning på varv i Tyskland. Mutorna kommer från tyska storföretag, bland andra Siemens.
<span class=MR>Rederirabatt i egen ficka</span>
Det innebär totalt arton miljoner kronor i mutor. Pengarna är så kallad rederirabatt. Men Pengarna gick aldrig till rederiet. De gick direkt till tekniske chefens konto i Schweiz.
Dit har totalt 20,5 miljoner kronor trillat in under drygt tio års tid. Mutorna från 1992-93 är dock preskriberade. Därtill har det gått åt drygt ett par miljoner kronor, dels pengar till en konsultfirma i Hongkong, dels 365 000 kronor till hans underlydande, en fartygsinspektör.
Denne är åtalad för grovt häleri och grovt penninghäleri. Den första åtalspunkten gäller de 365 000 kronor som han fick av sin chef.
Den andra åtalspunkten gäller att han tog emot 20 000 euro, som han satte in på chefens konto i Handelsbanken. Vid gårdagens förhandlingar gav han en ny version av hur det hade gått till.
Tidigare under veckan hette det att han hade pengarna i två sedelbuntar och först gått in och satt in hälften av pengarna. Sedan hade han hittat den andra bunten och satt in även denna.
<span class=MR>Tog hjälp av frun</span>
­ Riktigt så var det inte. Det var min fru som gick in i banken andra gången. Men när jag blev kallad till polisförhör och förstod att detta skulle under rättslig lupp, så ville jag inte dra in min fru i detta.
­ Själv var jag på väg till flyget för att resa till Kina. Jag hade bråttom och bad min fru sätta in pengarna. Hon ringde mig sedan när jag var på Arlanda och sa att hon hade satt in pengarna på min chefs konto och att det gällde lön. Då sa jag att det var fel, att det gällde ett lån. Min fru återvände då till banken så att man ändrade detta, berättade fartygsinspektören.
Ytterligare två personer är åtalade. Det är två anställda vid Rolls Royce i Kristinehamn som är åtalade för bestickning. Hur det går när det gäller åtalen mot dessa och mot fartygsinspektören på Gotlandsbolaget är osäkert. Där finns inga erkännanden av brott.
Men även när det gäller den tekniske chefen som är åtalad för grovt mutbrott så hänger det på om tingsrätten anser att bevisningen är tillräcklig. Det räcker inte med ett erkännande.
<span class=MR>Onödig långresa</span>
I och med gårdagens erkännande så behövde man inte höra tre av de vittnen som hade kallats, däribland den tekniske chefens kompanjon i företaget Euro Marines i Singapore. Denne anlände i torsdags efter att ha flugit hela vägen från Singapore.
Den resan visade sig alltså efter erkännandet ha varit "helt i onödan". Två vittnen hördes dock. En tidigare försäljningsdirektör och en nuvarande redovisningschef vid Rolls Royce i Kristinehamn.
­ Jag tycker att det har gått bra så här långt. Det har ju visat sig att det inte har varit något obefogat åtal, säger en nöjd Christer Krantz, vice chefsåklagare. Den tekniske chefens försvarsadvokat, Thomas Tendorf, ville dock inte ge någon kommentar efter gårdagens erkännande från hans klient.
På måndag hålls den femte rättegångsdagen. Då kommer åklagare och försvarsadvokat att hålla sina slutpläderingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om