Erland tycker mycket om tron

Kyrkoherden Erland Björklund, 58, är starkt uttalad motståndare till kyrkliga homovigslar och klart betänksam mot kvinnliga präster.Han är också en hejare på urbenad lammstek med ädelost och persilja.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-01-02 04:00
: : : :

Erland Björklund har sandaler på sina strumpbeklädda fötter och småler ofta.
På soffbordet framför honom ligger Estniska dagbladet, DBW:s minnesbok 2006 och den nya DVD-utgåvan av Djungelboken.
- Jag kallades Baloo. Det är därför vi köpt den, säger Erland och berättar glatt om hur en sketch på ett av många kyrkliga läger genom åren, blivit ett roligt minne för honom och hustrun Malle.
Erland Björklund föddes 1949, i en bondfamilj i Källunge.
-Vi hade en sådan där 50-60-talsidyll, med kor, grisar och höns. Som Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga, fast i gotländsk skepnad. Det var en otroligt trygg tillvaro.
Som liten gick Erland i söndagsskolan och i kyrkan, oftast med sin morfar. Traditionen var självklar.
Lika självklart var Erland senare med och startade Kristen i plugget på Visby allmänna läroverk. Kip var en avknoppning till nationella KGF, Kristna gymnasieföreningen.
- "Plugget." Det var modernt och radikalt då på 60-talet, minns Erland och ler.
Kip anordnade bland annat diskussioner om heta frågor som Vietnam, med studenter inom den radikala 68-rörelsen.
- De hade en ateistisk inställning, men vi respekterade alltid varandra. Det var inspirerande.

Formades
Under skoltiden umgicks Erland mycket med Staffan Beijer, nu kontraktsprost i Roma församling.
Han nämner också influenser från andra kyrkliga män med Gotlandskoppling, som Ove Lundin, Lasse Stenström och Göran Beijer.
- Det kom en våg av nya unga präster då. De tog tag i oss, såg till att det blev något av oss.
Traditioner och tillfälligheter kom att forma Erland till en framtid inom kyrkan. Han prästvigdes i Visby domkyrka 1976, efter ett år som stabsplutonchef på LV2 och 4,5 års teologistudier i Uppsala.
Under studentåren mötte han och gifte sig med Estlandsfödda Malle.

Motståndare
Fördjupade studier av gamla och nya testamentet väckte Erlands språkintresse. Han fann att ju bättre han kan originalspråken, desto mer går det att tolka ord och andemeningar på olika sätt.
Allt i Bibeln är alltså inte hugget i sten, menar Erland. Inte allt, men visst. När Visby stiftstyrelse nyligen sade ja till Svenska kyrkans förfrågan om man kan tänka sig att viga homosexuella, reserverade stiftstyrelseledamoten Erland sig. Han menar att Visby stift-och över hälften av landets övriga stift, som också sade ja-agerar populistiskt.
- Man sveps med. Det har förmodligen alltid funnits homosexuella och utifrån Guds synvinkel är de precis lika mycket värda som andra, men; vad gäller äktenskapet så har Gud tänkt sig man och kvinna. Samkönade äktenskap, det går inte ihop med skapelsedelen.
Erland kommer att vägra viga homosexuella, vilket han har rätt till.
Han har dock inte rätt att vägra samverka med kvinnliga präster. Det vill han heller inte, trots att han är klart betänksam mot dem.
- Där är Bibeln luddigare. Jag samarbetar med flera och har goda vänner som är kvinnliga präster. Jag slåss inte mot dem.
Vad är problemet, anser du?
-Man och kvinna har olika uppgifter inom kyrkan.
Vilka är kvinnans?
-De är som Marias. Hon föder, ser till att kyrkan lever på det sättet. Kvinnan har moderns roll, mannen har Jesus. Att leda gudstjänst och nattvard. Vara en husfar. Hade Gud velat att kvinnor skulle ha den rollen, skulle han ha sett till att det var kvinnliga apostlar. Det var det inte.
Bibeln skrevs i en tid då kvinnans ställning väl knappast möjliggjorde sådana roller som hon kan ha i dag?
-Kvinnan fick en helt annan roll redan på Kristi tid, genom de första kyrkorna. En mycket mer framskjuten plats. Det var nog en stor stötesten på den tiden.
Erland menar att kyrkan gör sig en otjänst om man lyssnar till det som är inne.
- Då blir vi en konsumtionskyrka som ägnar sig åt kommers. Vissa grundbultar måste ligga kvar som sanningar.
Dagens utpräglade individualism är västvärldens stora utmaning, menar han.
- Det får inte finnas några sanningar. "Vad tycker du?", frågar man hela tiden. Det tror jag är förödande. Vill man vara drastisk kan man säga att det är djävulen som försöker skjuta oss i sank.

Bäst
Så var det det där med lammsteken. För Erland Björklund är en hejare i köket och bjuder gärna goda vänner till bords.
Favoriten?
- Lammstek. Jag benar ur och fyller med ädelost-kvibille blir jättegott-och massor av persilja, knyter ihop, lägger i stekpåse, sätter in i ugnen och tar ut när köttet är 72-74 grader. Det i påsen gör man jättegod sås på, så serverar man med klyftpotatis, en sallad och ett gott rödvin. Bättre än så blir det inte.

Fotnot: Veckan efter stiftstyrelsens ja, sade Visby domkapitel nej till att viga samkönade par i gotländska kyrkor.
De båda yttrandena väger lika tungt. Frågan avgörs framgent av såväl Svenska kyrkan centralt, som av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!