När den ekonomiska föreningen Ekolamm på Gotland var som störst hade man 49 anslutna gårdar. Alltjämt finns över 40-talet med, uppger ordföranden Curre Niklasson på Sigsarve lammgård, som levererat KRAV-märkta lamm i tre decennier.
Men nu ser det mörkt ut. Gotlands Slagteri AB har sagt upp avtalet med Ekolamm och det löper ut om en vecka. Det gotländska slakteriet är inte berett att betala mer för KRAV-lamm jämfört med konventionellt uppfödda lamm.
– Det har lett till att vi sökt andra vägar. Vi har tagit kontakt med slakteriet KLS i Kalmar för att se om vi kan få en bättre uppgörelse där, säger Curre Niklasson och tillägger:
– Men det skulle inte kännas bra att skicka levande djur till fastlandet, så vi diskuterar legoslakt i Visby och att sedan KLS tar hand om kropparna, så att de kan säljas som KRAV-märkt kött.
Förra året levererades cirka 7 100 KRAV-lamm till Gotlands Slagteri AB och enligt Curre Niklasson motsvarar det ungefär en fjärdedel av alla lamm.
Fredrik Sundblad, platschef och inköpschef på Gotlands Slagteri AB, säger att lammbönderna på Gotland som satsat på KRAV har en jättebra produkt. Problemet är att efterfrågan från konsumenterna på KRAV-märkt lammkött minskat, samtidigt som slakteriet har tappat en stor affär med Coop till en konkurrent.
– Förra året fick vi in 140 000 kilo från våra leverantörer, men vi hade 2020 bara en prognostiserad avsättning för 40 000 kilo, säger han om det KRAV-märkta lammköttet.
– Till det pris som gällt kan vi inte fortsätta, det skulle leda till förluster för oss. Vi har erbjudit ersättning som för konventionellt uppfödda lamm.
Både Fredrik Sundblad och Curt Niklasson uppger att det skett en förskjutning i konsumenternas beteende. Närproducerat är trendigt, KRAV inte lika mycket så. Men de har olika syn på hur situationen ska hanteras:
– Inom EU diskuteras krav på minst 25 procents ekologiskt framtaget kött fram till 2030 och en minskning av bekämpningsmedlen till hälften. Det är en ny giv som man borde invänta, menar Curre Niklasson.
Fredrik Sundblad menar att KRAV som organisation har ett jättearbete framför sig för att vända trenden.
– Och sedan skiljer sig gårdarna åt. Alla måste göra sina beräkningar över hur man kan utveckla gårdens verksamhet.
Han betonar att Gotlands Slagteri AB fortsatt vill ha leveranserna från öns lammbönder, såväl KRAV-märkt som konventionellt.