Bygdegården var fullsatt till sista plats och Rebecka Suders gjorde ett strålande inlägg när hon presenterade utredningen som hon har gjort tillsammans med Åsa Dahlberg, Jenny Hoffman, Lotta Suders och Sophie Malmros.
- Av de 82 procent som väljer skolor i Visby väljer 34 procent kommunala skolor och 48 procent väljer friskolor. Sju procent vet ej, men de kommer inte att åka söderut, åtta procent vet inte alls vad de ska välja och tre procent var bortresta, säger Rebecka Suders.
Fritt skolval
De hade mycket siffror att presentera. Bland annat en jämförelse med Stånga skola där lokalkostnaden per elev i Stånga skola är 20 505 kronor och i Eskelhem 14 676 kronor.
Man ger också förslag på eventuellt samarbete med Sanda skola om lokal- och lärarresurser eller med Västerhejde skola och man vill ha Södervärnsskolan till sin högstadieskola, inte Klinte, som föreslås.
- Barn- och utbildningsförvaltningen vill inte göra en analys över hur föräldrar kommer att placera sina barn om Eskelhem läggs ner. Svaret som vi har fått är att det fria skolvalet kommer att visa hur man väljer. När regionen vägrar att göra sitt jobb har vi i Eskelhem själva fått göra en konsekvensanalys för att visa att regionen sticker huvudet i sanden med sina förslag, säger Rebecka Suders.
Resultatet av undersökningen kommer att bli att även Sanda skola kommer i farozonen om inte barnen från Eskelhems upptagningsområde kommer dit. Och så funderade man vad som händer med Klinteskolan.
Checklista
Hon gjorde själv ett aktivt val när hon förra året flyttade till Gotland från Gävle med sin familj.
- Det var just skolan som avgjorde vårt val, säger hon. Vi kom från en skola med 450 elever. Om förslaget genomförs och skolan läggs ner innebär det att vi får åka med ett barn till tre olika skolor. Det är inte acceptabelt.
Föräldrarna hänvisade till checklistan som gavs ut av Skolverket, Kommunförbundet och Hela Sverige ska leva 2002. Där står alla hänsyn som ska tas vid nedläggning av en landsbygdsskola och Rebecka Suders hänvisade till denna.
- Har ni över huvud taget läst denna? undrade hon. Tänk ett varv till. Gör om Gör rätt.
Och därmed drog hon ner den första av många applåder.
Ett direkt fel
Det är inte bara skolan som drabbas. Barn- och utbildningsförvaltningen hyr in sig i bygdegården varje vecka där eleverna har gymnastik. För detta betalar man 56 000 kronor om året.
- Det är avgörande för vår existens, säger Lars Jakobsson, ordförande i bygdegårdsföreningen. Kontraktet är på tre år och skulle ha sagts upp i november. Nu har man inte sagt upp det så vi klarar oss i två och ett halvt år till, om de lägger ner skolan och inte glömmer att säga upp kontraktet.
Han påvisade också ett direkt fel i byggnadsnämndens förslag på detaljplan över Smågårde i Tofta som nu är utlagt.
- Där står att service finns i form av en skola i Västerhejde. Inte ett ord om varken Eskelhem eller Sanda skolor fast Eskelhem ligger en kilometer från området. Det är upprörande, en smygnedläggning kan man kalla det för.
Fler synpunkter
Brittis Benzler V, ordförande i barn- och utbildningsförvaltningen, försökte lugna ner alla upprörda röster.
- Politiker har ett mycket bredare uppdrag än tjänstemännen. Vi vill ha in fler synpunkter och vi har också bett förvaltningen om ett nytt underlag inför beslut. Vi ska ta regionala hänsyn och vi måste lära oss jobba tillsammans med människor över hela Gotland. Från början handlade den här debatten om kvalitet i undervisningen med behöriga lärare. Nu har det utvecklats till regional politik. Det är bra att människor engagerar sig.
Mötet fortsatte långt efter GT av tidsskäl tvingades lämna Eskelhem.