Etiska och sociala frågor i fokus vid framtida upphandlingar
Rättvisemärkt kaffe och inga saker tillverkade av barn. Så vill kommunstyrelsen ha det i framtiden när kommunen handlar upp varor och tjänster.Däremot vill man inte ställa krav på kollektivavtal. Och inte heller på att det ska vara närproducerat.
I framtiden ska man också ta hänsyn till etiska och sociala frågor, om kommunfullmäktige i höst går på samma linje.
- Det här är ett bra dokument där vi ställer miljömässiga, etiska och sociala krav, säger Eva Nypelius (c), ordförande i kommunstyrelsen.
- Vi har höjt ribban och ska i fortsättningen kunna kräva rättvisemärkt och förbud mot barnarbete, säger kommunalrådet Lars Thomsson (c).
Men oppositionen - vänstern och socialdemokraterna - ville höja ribban än mer.
- Vi förstår att man inte kan kräva kollektivavtal. Men vi har tyckt att man kan göra som Örebro - som styrs av alliansen och miljöpartiet - och kräva det som är "gängse inom kollektivavtal", säger Björn Jansson (s), oppositionsråd.
Men majoriteten hävdar att den typen av krav inte är förenliga med EU-rätten, och förslaget röstades ned med siffrorna 8-7.
Däremot var man eniga om att inte ställa krav på att det som köps in ska vara närproducerat.
- Man får inte ställa krav på transportsträckor och liknande, säger Eva Nypelius.
- Dessutom måste vi tänka på att mycket av det som produceras på Gotland säljs på andra ställen. Och om vi stänger våra gränser så kanske det finns andra som gör det också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!