Ett 30-tal ansökningar om friår
Knappt två veckor sedan möjligheten att söka friår infördes den 1 oktober, har ett 30-tal personer ansökt om ledighet från sina tjänster.
-Det tar ju lite tid, säger Lena Andersson, chef på Arbetsförmedlingen i Visby. Först kommer man hit och ansöker och sedan skall man gå tillbaka till sin arbetsgivare för godkännande.
<span class='mr'> Prioriterade grupper</span>
Det är nämligen så med friår att arbetsgivaren måste skriva under ett avtal att man anställer någon av arbetsförmedlingens prioriterade grupper som vikarie för den som vill ha friår. Det rör sig om långtidsarbetslösa, invandrare, funktionshindrade och kvinnor.
Det är möjligt att ta ut sitt friår från och med årsskiftet.
<span class='mr'>Minst tre månader</span>
Någon anledning till varför man vill ha friår brukar inte anges.
-Det behövs inte heller, säger Lena Andersson. Du kan ta friår för i stort sett vad som helst.
Man behöver inte heller söka friår för ett helt år.
-Nej, den minsta tiden är tre månader och maximalt är tolv månader, säger Lena Andersson. Folk kan ju komma in i slutet av året för att de vill göra något annat under årets sista tre månader.
Under friåret har du ersättning motsvarande 85 procent av a-kassan.
En nyligen genomförd arbetskraftundersökning, Attrack, som genomförs av analysföretaget Exido, visar att så många som varannan anställd i Sverige är beredd att byta jobb.
Undersökningen visar att 49 procent av de som ingick i undersökningen hade sökt nytt jobb under det senaste halvåret.
De tre främsta anledningarna till att man vill byta jobb är viljan att prova på något nytt (53 procent), se hur intressant man är på arbetsmarknaden (26 procent) och att få högre lön (25 procent).
De som har störst chans att idag få ett nytt jobb är akademiker med yrkeserfarenhet. Efterfrågan minskar vad gäller oerfarna och lågutbildade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!