Ett 30-tal ungdomar i stor narkotikahärva
Polisen misstänker ett 30-tal gotländska ungdomar för att ha begått lindriga narkotikabrott.- Positivt att man på ett så pass tidigt stadium har lyckats ringa in dem, säger Maya Heckscher, chef för ungdomsgruppen i Gotlands kommun.
Slutrökt. Polisen misstänker att ett 30-tal gotländska ungdomar ingår i en större cannabishärva. Ungdomarna hämtades till förhör både i hemmet och i skolan. FOTO: ROLF JÖNSSON
Foto: Rolf Jönsson
Vid en husrannsakan hemma hos pojken fann polisen över 1 kg cannabis som han troligtvis odlat själv hemma i bostaden.
Brotten ska ha begåtts från november 2007 till tiden för gripandet.
Sålt på internet
Polisen misstänker att pojken sålt narkotikan på internet och skickat den med post.
17-åringen har erkänt, men hävdar att det mesta varit avsett för eget bruk. I början av den här veckan släpptes han.
Under tiden har ett 30-tal skolungdomar i 17-18 årsåldern hämtats till förhör hos polisen.
Samtliga är misstänkta för olika former av narkotikabrott, främst för eget bruk men även i vissa fall för överlåtelser.
Mindre mängder narkotika har påträffats vid det 20-tal husrannsakningar som genomförts.
Ett par av de misstänkta bor på fastlandet, men majoriteten är gotlänningar. De flesta är okända för polisen sedan tidigare.
Inte helt ovanligt
Enligt polisens utredare Fredrik Södergren är det inte särskilt vanligt att det förkommer narkotikahärvor i den storleksordningen på Gotland. Men han tror inte att det är helt ovanligt att gotländska skolungdomar brukar narkotika.
- Det finns för mycket. Det här visar också att det är betydligt vanligare än man tror, säger polisen Fredrik Södergren.
Ungdomsgruppens chef Maya Heckscher är bekymrad över utvecklingen, men glad över polisens tillslag.
Men för livet
-Det är unga killar det handlar om och cannabisbruk kan ge men för livet i form av bestående hjärnskador. Men det är positivt att man på ett så pass tidigt stadium har lyckats ringa in dem, säger Maya Heckscher, chef för ungdomsgruppen i Gotlands kommun.
Företrädare från ungdomsgruppen har suttit med vid de flesta polisförhören liksom ungdomarnas föräldrar.
Enligt Maya Heckscher handlar det här inte om något långtgående missbruk där ungdomarna använt drogerna dagligen. Att drogerna har funnits så pass lättillgängligt tror hon har varit avgörande för de flesta.
- I det här fallet har det funnits en källa till att ungdomarna fått tag i det. Tillgången till narkotika är över huvud taget ganska stor, det finns till exempel väldigt lättillgängligt på internet. Sedan handlar det om hur pass intresserade ungdomarna är.
Tror du att acceptansen för droger har ökat?
- Nej, det tror jag inte. Det som varit nu är inget generellt som gäller i allmänhet. Alkohol är fortfarande mer attraktivt för de allra flesta, det är min uppfattning i alla fall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!