Ett annorlunda vattenhål

Lummelundagrottan är ett av Gotlands största och äldsta turistmål. I år firas femtioårsjubileumet av turistmålet och det är vissa saker som skiljer sig från tidigare år - minst sagt.

Strömt. Vattnet stod högt i Lummelundagrottan när Gotland Just Nu var där. Beroende på aktuellt väder är det fortfarande mer eller mindre blött i visningsgrottan.

Strömt. Vattnet stod högt i Lummelundagrottan när Gotland Just Nu var där. Beroende på aktuellt väder är det fortfarande mer eller mindre blött i visningsgrottan.

Foto: Love Strandell

Gotland2009-07-31 00:15
Det första dokumenterade försöket att ta sig in i grottan, gjordes 1924 av zoologen Torsten Gislén. Försök gjordes också senare vid flera tillfällen, men man kom inte längre in än 40 meter. 1948 började tre pojkar, Örjan Håkansson, Percy Nilsson och Lars Olsson, att intressera sig för grottan och deras nyfikenhet och äventyrslusta ledde 1950 till den avgörande upptäckten.
Två decimeter
Den svåraste passagen är den som fått namnet Pojkarnas gång. Två meter bred, men inte mer än 22 centimeter hög, var den när Lars, Örjan och Percy tog sig igenom. Gången mynnade ut i "Bergakungens sal" som är den första av salarna man i dag kommer till vid en guidad tur. Pojkarna fortsatte och kom in i den sal som kallas "Kapellet", sen kunde de inte ta sig vidare.
Utforskandet stoppades av en stor sjö och det dröjde ända till 1955 innan de kunde ta sig vidare med hjälp av en gummiflotte. Pojkarna lyckades vid detta tillfälle att ta sig 175 meter in i grottan och upptäcka en ny sal.
Vattenfylld håla
Nu 60 år senare visas en nyproducerad film, Grottans upptäckt, innan du själv får äntra Lummelundagrottorna. Filmen är knappa tio minuter lång och visas alltid före själva grottvisningen.
Den sista tidens spridda skyfall har svämmat över grottorna och det tre timmar långa grottäventyr som vanligtvis finns att boka är stängt. Det iskalla vattnet ligger som högst i knähöjd inne i visningsgrottan. Där inne kan du normalt strosa runt i tofflor, skjutandes på en barnvagn om så behövs. Men i dag är det strid ström inne på den halvtimmeslånga turen.
Gallonstövlar
Det är en aning kaotiskt vid entrén till grottorna när besökare ska ta av eller på de lånade vadarstövlarna. Med gallon över halva kroppen och väl nere i den åttagradiga kylan gör flodvattnet halva upplevelsen. Med ett plant och stadigt underlag av betong känns stegen bland droppstenar och kalstensfossiler ganska säkra. Lite läskigt är det, och de allra minsta måste bäras under vissa partier. Men känslan blir på något sätt lite mer äkta, lite mer som på Örjans, Percys och Lars tid.
Lummelundagrottan ligger strax norr om Visby i Lummelundsbruk.
Öppet alla dagar 9-18
Entré: Vuxna 100 kronor, Barn 4-15år 70 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om