Ett år efter hetsjakten: Lugnare – och fler säger emot

Först hade vi "Stoppa färjan", sedan hetsjakten mot deltidsgotlänningar. Ett år senare verkar läget vara lugnare.

Bilkö vid färjan i Visby hamn.

Bilkö vid färjan i Visby hamn.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-05-10 08:05

Det är drygt ett år sedan "Stoppa färjan-debatten" rasade, både lokalt och i riksmedia. Förra våren talades det även om en hetsjakt mot deltidsgotlänningar, vilken mest bedrevs i sociala medier – men det fanns även rapporter om hotfull dörrknackning.

– Som värst var det inför påsk när hat-trådarna på nätet var som mest intensiva. Det kändes riktigt olustigt, sade en deltidsboende då, som inte ville förekomma med namn.

GT har nu, ett år senare, tagit kontakt med samma anonyma källa:

– Vi upplevde att vi inte var välkomna förra påsken, så var det verkligen. Men den där Facebook-gruppen stängdes ner, plus att det kom allt fler motkommentarer. Det är stor skillnad nu, när vi var nere häromveckan märkte vi ingenting negativt.

Samtliga GT pratat med säger att läget är ett annat den här våren. En av dem som uttalade sig i fjol är den samhällsengagerade hablingen Jonas Niklasson:

– Då hörde man om folk som skrev ner registreringsnummer, för att sedan leta upp bilägaren. Jag vet personer som valde att inte åka hit när det var som värst. Men jag har inte märkt den typen av debatt och hot i år.

Varför är det lugnare nu, tror du?

– Det har gått ett år, folk har lugnat sig och det finns kanske lite mindre rädsla. Sedan har vi vaccineringen också, svarar Jonas Niklasson.

Just det sistnämnda har samtidigt vållat vissa "regionalnationalistiska" kommentarer på senare tid. Eller närmare bestämt begreppet vaccinturism och det faktum att icke-folkbokförda kan få sin spruta på Gotland.

Men det har inte varit lika hätskt – och inte heller lika utbrett – som i fjol.

– Nej, jag tycker inte den debatten tog fart så mycket alls, säger Jonas Niklasson.

En av dem som har blivit vaccinerade här, utan att vara skriven på ön, är Eva Zetterberg i Garda. Hon blev det dessutom relativt tidigt, som medboende till en äldre person.

Trots det har hon inte bemötts negativt alls:

– Nej, jag tror alla de där negativa åsikterna har gått i ide litegrann, eftersom de fick så många mothugg.

I fjol florerade rykten om att flera deltidsboende tänkte sälja sina hus på grund av den negativa stämningen.

Men ingen av de mäklare GT har pratat med vet om någon sådan försäljning faktiskt blev av.

– Nej, jag tror de där känslorna ebbade ut. De gotlänningar jag pratar med är snarare glada att det lyser mer i husen och handlas mer i affärerna, säger till exempel Niklas Harlevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!