"Ett brott mot socialtjänstlagen"
"Ett system med frusen mat förutsätter att de gamla inte behöver någon hjälp med sin mat"Pensionärsorganisationerna känner sig åtsidosatta av Gotlands kommun.
Ett brott mot socialtjänstlagen, menar PRO.
Vi känner oss sidsteppade. Inom styrelsen för PRO uppfattar vi social- och omsorgsnämndens agerande som ett brott mot lagen.
Det säger Stig Malmros som är ordförande för PRO på Gotland.
PRO har fått ta del av social- och omsorgsnämndens sparförslag genom medierna. Man har inte fått någon möjlighet att utöva det inflytande som socialtjänstlagen talar för.
PRO kommer nu att formulera en skrivelse till kommunen där man kräver besked på frågan om varför man inte har fått vara med i planeringen när äldreomsorgen ska spara pengar.
<span class=MR>Ska spara 33 miljoner</span>
GA redogjorde i går för de senaste sparförslagen inom äldreomsorgen på Gotland. Gotlands vård- och omsorg ska spara drygt 33 miljoner kronor och man skissar därför på rejäla nedskärningar inom hemtjänsten.
Städning ska normalt bara ske var tredje vecka, i stället för varannan, som det är i dag. Och i stället för att de gamla får matlåda varje dag föreslås att de ska få en leverans med frusen mat en gång i veckan.
Stig Malmros är övertygad om att resultatet av besparingarna skulle bli bättre om brukarna fick vara med i beslutsprocessen.
Vi motsätter oss inte att man måste spara pengar, men besparingarna får inte innebära att man utsätter individerna för problem.
<span class=MR>Efterlyser helhetssyn</span>
Vi efterlyser en helhetssyn. Finns det någon egentlig plan för hur man har tänkt att lösa helheten inom äldreomsorgen? De förslag som nu läggs fram är bara lösa fragment, fortsätter Stig Malmros.
Stig Malmros tror att det kommer att bli problem, i synnerhet med den frusna maten som bara ska levereras en gång i veckan. Frusen mat kräver inte bara att de gamla har tillgång till både frys och mikrovågsugn, ett sådant system förutsätter också att de gamla inte behöver någon hjälp med sin mat.
Men många behöver hjälp med att äta. Vem ska då hjälpa dem? Man talar om att köpa in matleveranserna från Samhall, men har det företaget rätt utbildning för de här arbetsuppgifterna? Och vad kostar det annars att utbilda matleverantörerna?
<span class=MR>Eländiga nedskärningar</span>
Rune Uddin är ordförande för Byggfackens PRO. Den organisationens styrelse har i en debattartikel uttryckt farhågor för vilka konsekvenserna blir när 100 ska sägas upp inom vården och omsorgen på Gotland. Den höga arbetsbelastningen för personalen inom äldreomsorgen blir ännu högre. De allra senaste sparförslagen har man inte hunnit diskutera i styrelsen men Rune Uddin är för egen del mycket bekymrad:
När man drar in på städning och mat är det för eländigt. Som det är i dag är ju folk nästan rädda för att bli gamla, säger Rune Uddin.
<span class=MR>Alla klar ar inte omställningen</span>
Också bland personalen inom äldreomsorgen finns en ängslan för vilka konsekvenserna blir av sparförslagen. När GA ringer till Sudergården i Burgsvik har man diskuterat saken och Kerstin Ahlér som jobbar som vårdbiträde både på Sudergården och i hemtjänsten är mest orolig för förslaget om glesare matleveranser.
Städning är viktig, men maten är viktigare. Alla gamla klarar inte av att hantera en mikrovågsugn. Och alla klarar inte av att hålla reda på när det är dags att äta. Det kan lätt bli så att de inte alls gör i ordning mat till sig. Matleveranserna fungerar dessutom som en kontinuerlig tillsyn av de gamla, säger Kerstin Ahlér.
Stig Malmros i PRO tycker att social- och omsorgsnämnden agerar opsykologiskt när man går ut med lösa förslag utan att redovisa vare sig en helhetslösning och eller konsekvenser:
I socialtjänstlagen står det bland annat att "individen ska känna trygghet", men sådan hänsyn tar inte social- och omsorgsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!