"Ett dråpslag"

Vissa jublar, andra ser Miljödomstolens nej till ett nytt kalkbrott på Ducker i Bunge som ett hot mot hela stenindustrin.

Oroliga. De anställda på Nordkalk känner oro inför framtiden efter beskedet från Miljödomstolen och hoppas att företaget överklagar beslutet.

Oroliga. De anställda på Nordkalk känner oro inför framtiden efter beskedet från Miljödomstolen och hoppas att företaget överklagar beslutet.

Foto: Tillfälliga Fotografer

Gotland2008-12-20 04:00
- Det här kom som ett dråpslag, den sämsta julklapp vi kan få, säger IF Metalls ordförande på Nordkalk, Tony Johansson.
- Det här är man glad för, miljödomstolen har förstått vad det skulle betyda för vatten och natur, menar ordföranden för föreningen Bevara Ojnarskogen, Olov Söderdahl.
- Det är roligt att få konkreta bevis för att miljöbalken fungerar när reglerna sätts i spel. Detta är stort, och framför allt rätt, kommenterar miljöjuristen Staffan Michelson, som företrätt sakägare i målet, när han får höra att miljödomstolen lämnat Nordkalks ansökan utan bifall.
Han ger en eloge till alla aktiva människor som bidragit till ett bra beslutsunderlag för ett väl underbyggt avgörande. Han tycker att ansökan redan från början borde ha setts som "dödfödd".

Besvikelse
Cheferna på Nordkalk samlade i går eftermiddag personalen till information om domstolens utslag. Reaktionen var besvikelse och oro. Men platschef Anders Jonsson menar att det finns sysselsättning i Klinthagenbrottet i åtminstone tre år till.
I dagsläget arbetar omkring 125 personer på Nordkalk. Fackordförande Tony Johansson menar att några i personalen redan har sagt upp sig på grund av oro inför framtiden. Han ser mörkt på fortsättningen för stenindustrin på ön och befarar att Nordkalk kommer att lägga ner. Men han hoppas att företaget överklagar.
- Jag köper inte miljödomstolens argument, vilken miljöaspekt är det de väger in om de menar att det finns andra platser att bryta på?

Fortsatt kamp
Föreningen Bevara Ojnareskogen ser inte detta som slutet på deras kamp för vatten och natur.
- Det här får vi vara glada för, men sista ordet är inte sagt. Nu samlar vi krafterna för nästa match, säger Olov Söderdahl, som innerst inne inte trodde att det skulle bli nej från miljödomstolen.
Även kommunalrådet Eva Nypelius är förvånad. Kommunstyrelsen sa ju ja till Nordkalks planer, med hänsyn tagen till i första hand vattnet, därpå jobben och i sista hand naturvärdena, som hon säger.
- Det blir tungt för norra Gotland om man tappar en stor arbetsplats.Jag hade nästan trott det skulle bli ja, men med starka restriktioner. Domstolen har lämnat ett entydigt svar, och det visar att detta är en svår fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!