Ett enda stor- kök på Gotland?
Maten som tillagas i de 37 storköken på Gotland är bra, men det finns problem med hanteringen av den. Nya livsmedelslagar är på väg och förändringar är att vänta. En idé är att man ska ha ett enda storkök på ön.- Någonting måste vi göra, men hur mycket man vill satsa är ett politiskt beslut, säger försörjningschef Bo Magnusson.
Alternativ på olika lösningar presenteras i en rapport. Ett handlar om att inrätta ett centralkök som ska kunna leverera kyld mat över hela Gotland, till alla skolor, till alla sjukhem och så vidare. Det skulle spara kommunen 8,8 miljoner kronor! Det skulle innebära en reducering av storkökspersonal runt om på ön. Bo tror inte att det blir aktuellt med ett kök.
- Det känns otryggt. Det blir ju väldigt sårbart, till exempel om köket brinner eller om det utbryter sjukdom bland personalen, men det är min personliga uppfattning.
Saknar information
- Vi vet ingenting om de här tankarna, vi har inte sett något förslag vilket är typiskt för den här typen av verksamhet, att vi kommer väldigt sent, säger den fackliga lokalkontorschefen för Kommunal Gotland, Gunnar Nilsson.
Han vet inte mer än vad som har återgivits i lokala medier och tror absolut inte på en enda central organisation. Däremot ser han positivt på att kommunen ser över sin arbetsorganisation.
Varm mat
Andra alternativ handlar om att stationera ut ett fåtal kök för kyld respektive varm mat. Hur beslutet än blir är det inte troligt att öns alla 37 kök, blir kvar i sin nuvarande funktion.
Stötestenen i dag, förutom kostnaderna, är att det finns problem med att leverera maten varm till respektive serveringställe.
En annan aspekt är att de allra minsta köken där personal vissa tider arbetar ensam, behöver ses över ur ett arbetsmiljöperspektiv.
- I Klostergården i Roma lagar man kanske 30 portioner ett par gånger om dagen och så finns det kök som lagar 1 500 luncher. Spännvidden är stor, säger Bo.
Storlek och kvalitet
Däremot har storleken på köken ingenting med kvalitén på maten att göra. Bo har fått veta att konsulterna flera gånger var förvånade över det stora intresset och yrkesstoltheten som de mötte hos personalen under arbetets gång.
Bo tror på att utveckla tanken om att några kök utrustas där man kan laga flera rätter, som sedan kyls ned och kan distribueras på olika tider.
Som det är nu är det hård press på leveranserna eftersom de flesta vill ha mat vid samma tidpunkter.
- Varje medarbetare kan då laga fler portioner och köken kan också erbjuda val mellan flera rätter, säger Bo och fortsätter:
- Alternativen är att vi skaffar fler bilar som kan köra ut allting, men det är ingen bra hantering det heller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!